Neznámý zloděj se prý pokusil ukrást elektrické kabely, přičemž narušil i optický kabel od zabezpečovacího zařízení. "Pouze je nasekl sekerou a utekl," uvedl Illiaš. Technici poté museli zabezpečovací zařízení opravit. Škodu na materiálu SŽDC vyčíslila podle mluvčího na půl milionu korun a případ předala policii.

Podobné události nejsou ojedinělé. Jen za prvních šest měsíců roku na železnici podle mluvčího vznikly podobnými krádežemi škody za 8,2 milionu korun, za celý loňský rok se vyšplhaly k 31 milionům. "Nikde ale už není započítána hodnota zpoždění všech vlaků na trati nebo hodnota práce všech dispečerů a výpravčích, kteří pak musí řídit vlaky ručně," uvedl Illiaš.

Podle něj se nejčastěji kradou optické a měděné kabely nebo kolejnicové propojky, kolejové svršky. Výjimkou prý nejsou ani krádeže celých kolejí na odstavných tratích. "Některé škody lze opravit za provozu, jako upevňovací lana, jiné mají vliv na dopravu," uvedl mluvčí.

Například ve čtvrtek nejezdily několik hodin vlaky na hlavním železničním koridoru z Prahy do Kolína kvůli poruše zabezpečovacího zařízení, protože u obce Úvaly zloději odcizili část zařízení.

Mluvčí doplnil, že SŽDC v souvislosti s uvedenými případy dalo počátkem roku do sběren v Česku obrázkový katalog se snímky všech částí, které pocházejí ze železnice. "Poctiví obchodníci by je neměli vůbec vykoupit, přesto se tak děje," dodal.

ktp rot