Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krize na Ukrajině po pádu letadla: Premiér Jaceňuk odstoupil!

Autor: ljš, ČTK - 
24. července 2014
17:25

Dlouhotrvající politická krize, válka s proruskými separatisty a nakonec sestřelení malajsijského letadla plného nevinných lidí, to vše vyústilo v demisi ukrajinské vlády včele s jejím premiérem Arsenije Jaceňuka. Zemi teď čekají předčasné volby.

Ukrajinská vláda dnes odstoupila. Oznámil to premiér Arsenij Jaceňuk v souvislosti s rozpadem většinové vládní koalice v parlamentu, což podle médií otvírá cestu k předčasným parlamentním volbám. Už tak dramatickou politickou situaci v zemi ještě umocnilo sestřelení letadla malajsijských aerolonií proruskými separatisty minulý čtvrtek.

Prohlášení přišlo poté, co ukrajinské strany UDAR a Svoboda opustily vládnoucí parlamentní koalici. Z parlamentní tribuny to oznámili jejich představitelé Vitalij Kovalčuk a Oleh Ťahnybok. Na ukončení podpory vlády se dnes dohodla i skupina nezařazených poslanců. Nový prezident Petro Porošenko uvítal tento krok otvírající cestu k předčasným volbám a úplné přeměně vedení státu, což odpovídá i náladám voličů.

"Proces rozpuštění sněmovny a uspořádání mimořádných parlamentních voleb byl zahájen," citovala ukrajinská média z projevu Kovalčuka, šéfa parlamentní frakce strany UDAR. Jeho slova odsoudil poslanec Serhij Sobolev ze strany Vlast, třetího člena vládní koalice. Rozhodnutí o rozpadu koalice označil za neodpovědný manévr, který může poškodit úsilí vlády o likvidaci proruského povstání na východě země.

"Myslíme si, že za nynější situace nesmí pracovat parlament, který kryje státní zločince a moskevské agenty, lidi pracující pro Kreml," řekl Ťahnybok ukrajinskému vysílání BBC.

Ještě dříve byli ze sněmovny vyloučeni komunističtí poslanci, podezíraní z kolaborace s Moskvou a z podpory proruských separatistů. "Doufám, že už nikdy více komunisté v parlamentu nebudou," prohlásil předseda sněmovny Oleksandr Turčynov, zatímco další poslanci tleskali a volali "Sláva Ukrajině!".

Součástí koalice, která se dostala k moci po únorovém převratu a pádu prezidenta Viktora Janukovyče, bylo kromě stran UDAR, Vlast a Svoboda ještě několik menších poslaneckých skupin a poměrně velký počet nezařazených poslanců. Část z nich po změně režimu přeběhla z dříve vládní Janukovyčovy Strany regionů. Koalice čítala celkem 250 poslanců.

japos22 ( 28. července 2014 19:25 )

Hlavně zavinil občanskou válku, krysa A teď spouští proceduru vytvoření nové vlády, což byl původní požadavek "separatistů", na které poslal armádu - kdyby byl fér, tak podle stejného metru na sebe hodí bombu - krypl

japos22 ( 28. července 2014 19:21 )

Přestaň to hulit Blbe, odborná pomoc není žádná ostuda

123automobil ( 27. července 2014 17:39 )

123automobil ( 27. července 2014 17:39 )

123automobil ( 27. července 2014 17:38 )

Blbý až na puuudu!!!!

Zobrazit celou diskusi