Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kytarový mág Eric Clapton bojoval s depresemi i ztrátou syna. Muzika ho vždy vyléčila

Autor: Hana Langrová - 
4. prosince 2019
13:49

Hity jako Tears in Heaven a Layla i jednu píseň od Cream přiveze do Prahy po sedmileté pauze živoucí bluesová legenda a virtuózní kytarista Eric Clapton. V Česku se představí teprve potřetí, a to 29. května 2020 ve vysočanské O2 areně. Tento koncert odstartuje evropské turné, které bude mít 15 zastávek. Hudebník zároveň 30. března oslaví 75. narozeniny. Jeho písně jsou plné upřímných zpovědí a životních zkušeností. Přestože byl jeho život bouřlivý a plný pádů a bolesti, vždy se díky muzice zvedl ze dna. Jaké jsou klíčové okamžiky jeho kariéry? Dvě vstupenky na jeho koncert můžete vyhrát na Instagramu Blesku. Soutěž běží od středy 4. prosince od 18 hodin do 16. prosince do 20 hodin. 

Za posledních čtrnáct let Eric Clapton koncertoval v Česku pouze dvakrát - v letech 2006 a 2013. Dá se tedy přepokládat, že mají jeho fanoušci poslední šanci zažít živé vystoupení této bluesové legendy. Navíc si Eric Clapton v rozhovoru pro BBC 2 postěžoval, že ho trápí pískání v uších (tinnitus), což je časté onemocnění muzikantů.

Fenomenální kytarista má na kontě 23 studiových alb. Jeho zatím poslední deskou je vánoční album Happy Xmas, které obsahuje cover verze evergreenů jako Jingle Bells, Silent Night nebo White Christmas.

Hned druhý za Hendrixem

Eric Clapton je doslova živoucí legendou a ne náhodou je považován za jednoho z klíčových kytaristů hudební historie. Třikrát ho uvedli do Rokenrolové síně slávy a časopis Rolling Stone ho vyhlásil jako druhého nejlepšího kytaristu všech dob hned za Jimim Hendrixem. Podařilo se mu prodat více než 100 milionů desek a získat 18 cen Grammy. Vyniká svou virtuozitou, precizností a profesionalitou.

Nejenom hudební slávu, ale i divoký osobní život plný zvratů, neštěstí, alkoholu i drog mapuje dokument Eric Clapton: Life in 12 Bars oskarové režisérky Lili Fini Zanuck z roku 2017 nebo kniha novináře Paula Scotta Eric Clapton: Motherless Child podle jedné z písní.

Se slávou přišly i deprese

Claptonovy hudební začátky jsou spjaté s rokem 1963 a kapelou Yardbirds, která hrála progresivní blues a rokenrol. Od roku 1965 krátce působil s Johnem Mayallem v jeho Bluesbreakers. Natočil s nimi pouze jednu, ovšem legendární desku.

Opravdová sláva přišla o rok později, v roce 1966 s kapelou Cream. Na svou dobu hrála tato trojice tvrdý rock, který ovlivnil řadu pozdějších rockových kapel. Z této doby také pochází jeden z nejlepších rockových riffů Sunshine of Your Love, který napsal basista Bruce, údajně po návštěvě koncertu Jimmiho Hendrixe. Cream ve složení Eric Clapton, Ginger Baker a Jack Bruce jsou dodnes považováni za jednu z nejkultovnějších kapel, přestože se rozpadli o dva roky později - po vydání alba Goodbye.

Alkohol a drogy

V té době začaly i hudebníkovy deprese a úzkosti, které jistě pramenily z nepříliš harmonického dětství. Vychovali ho prarodiče. O své biologické matce si dlouho myslel, že je jeho sestra. Otce nikdy nepoznal, ale údajně to byl kanadský voják. Tuto celoživotní frustraci zpracoval v písni My Father’s Eyes.

Psychické problémy řešil hudebník alkoholem a drogami. Osobní krize a neštěstí ho občas srazila na kolena, ale vždy se vrátil posílený zkušenostmi a o to byla jeho hudba silnější a upřímnější. I přes všechny aféry se mu podařilo poměrně náročnou muziku dostat do hitparád.

Přátelství s Beatles

Přátelil se a spolupracoval s Beatles. Z této doby pochází i jeho hostování na Bílém dvojalbu, kde zahrál sólo do Harrisonovy písně While My Guitar Gently Weeps.  Spolupráce s Harrisonem se dostala až tak daleko, že se nakonec oženil s jeho ženou Pattie Boyd. Nebyla ovšem jeho poslední manželka.

Různé ženy mu porodily celkem pět dětí, čtyři dcery a jednoho syna. Syn bohužel zahynul v pěti letech, když vypadl z třiapadesátého patra zpěvákova manhattanského apartmá. Tato tragická událost Claptona nevratně poznamenala. Svou ztrátu a smutek vyjádřil v baladě Tears in Heaven, která se stala jeho největším hitem.

Manželka Melia McEnery je o 31 let mladší než Eric Clapton. Poznali se v roce 1999 a vzali o tři roky později. Manželka Melia McEnery je o 31 let mladší než Eric Clapton. Poznali se v roce 1999 a vzali o tři roky později. | Profimedia

S manželkou Meliou má tři dcery

Dnes žije Eric Clapton s o jednatřicet let mladší manželkou Meliou McEnery, se kterou se poprvé setkal v roce 1999 na večírku. Vzali se tajně na Nový rok roku 2002 a mají spolu tři dcery.

Za úspěchem legendy stojí ambice, tvrdá práce i životní tragédie a pády. Eric Clapton nepolevuje ani před svými 75. narozeninami a pravidelně koncertuje.

Zobrazit celou diskusi