Proč po deseti letech zkrachovalo i její druhé manželství? To svěřila exkluzivně Nedělnímu Blesku na vernisáži svých fotografií v Praze.

Pattie Boyd je dnes uznávanou fotografkou, ale začínala jako modelka. Ještě předtím ovšem studovala na internátní klášterní škole, což jí dalo jisté zábrany v seznamování s muži. A jak se později ukázalo, právě to okouzlilo George Harrisona, člena skupiny Beatles.

„Po klášterní škole jsem nastoupila do kosmetické firmy a tady jsem teprve objevila, že existuje módní časopis Vogue. Byla jsem ohromená krásou modelek a barevností toho časopisu. My jsme předtím ve škole byly uzavřeny před světem,“ vypráví Pattie Boyd.

Mladá Pattie si ten nový svět užívala, až jednou do firmy přišel novinář z časopisu pro teenagery a zeptal se jí, jestli by nechtěla být modelkou. Najednou se dostala do další dimenze – do světa fotografů a hlavně tehdy slavné módní návrhářky Mary Quant, která vynalezla minisukně a objevila modelku Twiggy. „To byl úžasný zážitek. Tehdy nás jelo šest modelek s Mary do New Yorku představit minisukně. Pro Američany to byl šok,“ směje se Pattie.

Brouk George byl okouzlen

Ve stejném roce (1964), ve kterém předváděla Pattie minisukně, dostala i nabídku na malou roli ve filmu tehdy už slavných Beatles. Natáčel se Perný den. George začala tahle dívka přitahovat, když ji dvakrát požádal o rande a ona se z toho vyvlíkla. To se mu ještě nestalo. Nejhezčí člen slavné skupiny měl každou, na kterou ukázal prstem. „Brzy jsme spolu začali chodit. Za týden jsem ho představila mamince. Je zajímavé, že jsem si vůbec neuvědomovala jeho slávu. Ignorovala jsem, že mu na prahu leží fanynky,“ líčí fotografka.

1966 -1974 - manželství s Harrisonem, rozešli se kvůli Claptonovi
Autor: Blesk - Zbyněk Pecák, archiv Petie Boyd

Svatba po dvou letech byla problematická hlavně v tom, jak najít termín. Vlastně se vše muselo koordinovat s manažerem skupiny. Nakonec se našel jeden den, a tak se mohli vzít v Epsonu. Ostatní členové skupiny nesměli chybět.

Žili jsme volně

Vzpomínky na život s Beatles jsou dnes pro Pattie plné cestování a podivuhodné volnosti. „Žili jsme, jak jsme chtěli. Dopoledne jsme dlouho spali, pak jsme se potkávali s přáteli. George hrál na kytaru, skládal a večer jsme chodili na párty,“ popisuje idylicky Pattie. Trochu ovšem zapomíná na experimenty skupiny s drogami, čehož se George pilně účastnil. Možná že právě to ji vrhlo po osmi letech do náruče nejlepšího kamaráda jejího muže – Erika Claptona, slavného bluesového zpěváka a kytaristy. Ten pro ni složil několik písní, z nichž například Layla se stala velkým hitem. Clapton ji zkrátka udolával tak dlouho, až se mu to podařilo. V roce 1979 se vzali. Dnes o tomto období mluví Pattie jako o »ďábelském trojúhelníku«, ve kterém prožívala lásku s Georgem a vášeň s Erikem.

1979-1989 – manželství s Claptonem, rozchod kvůli pití a nevěrám Erika
Autor: Blesk - Zbyněk Pecák, archiv Petie Boyd

„George byl samozřejmě nejdřív na Erika hrozně naštvaný, ale dlouho mu to nevydrželo, což je vidět i na mých fotkách. Když jsme pak žili s Erikem, chodil k nám George na návštěvy. Vzpomínám na to tak, že vztah s Georgem byl víc založen na spirituálnosti, patřily k němu naše cesty do Indie, a vztah s Erikem byl víc o zábavě. Mohla jsem s ním jezdit na turné a on mi otevřel ten rockový svět...“

Eric a George zůstali přáteli, i když bojovali o stejnou ženu
Autor: Blesk - Zbyněk Pecák, archiv Petie Boyd

Vzpomínky ve fotografiích

Nedávno vydala knihu a shodou okolností zároveň vyšla podobná kniha Eriku Claptonovi. Ti, co obě knihy četli, tvrdí, že se oba vzácně shodují ve svých vzpomínkách na společné soužití, v němž bohužel brzy Eric začal hodně pít a podvádět ji s jinými ženami. Se dvěma měl dokonce dítě, což Pattie ranilo víc než cokoliv jiného, protože sama děti mít nemohla. Po deseti letech se rozvedli, ale dnes už jsou zase přátelé.

Fotogalerie
6 fotografií

Pattie se vypracovala na vynikající fotografku. Jezdí po světě všude tam, kde vystavuje – především své snímky z období Beatles – a vypráví o tom, jak žila se dvěma slavnými muži. „Ráda pracuju na zahradě, mám tři lamy jako domácí zvířátka, pořád plánuju nové výstavy, zabývám se jejich přípravou. Dvakrát týdně jedu do Londýna a dvakrát týdně chodím na pilates,“ vysvětluje Pattie, která byla v Praze teprve podruhé. A na otázku, zda to, že v životě potkala tolik slavných lidí, považuje za štěstí nebo smůlu, odpovídá: „Ti lidé jsou stále v mém životě a to je pro mě velké štěstí!“