Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V elitním Pánském klubu dovádí Suchý, Kocáb i herecká esa, račte vstoupit...

Autor: Ivan D. Hladík - 
13. prosince 2017
11:26

Ve změti prvoplánových popových projektů působí téměř nepatřičně. Nové album světově uznávaného skladatele Tomáše Kympla Pánský klub je však především nakažlivě zábavné, ironické a pestré.

„Tu hořkou pravdu málokdy si přiznám, že s mojí ženou se nám vztah ňák zkazil. Mám doma svýho osobního fízla, za nocí v koupelně nacházím teď azyl. U nový pračky, který to fakt sluší. Buben jí hladím, myslím na nevěru. Jenže má žena asi něco tuší - pořád to propírá a já se s tím peru...“ tak začíná úvodní píseň nového alba hudebníka Tomáše Kympla a textaře Tomáše Belka v podání Jiřího Korna. A stejně tak pokračuje celé CD, které je hravé, předkládá písně tvořené s chutí a nadsázkou. CD, které ze všeho nejvíc připomíná nejlepší společné projekty tandemu Hapka a Horáček.

Pusťte si skladbu Pračka v podání Jiřího Korna:

Video  V elitním Pánském klubu dovádí Suchý, Kocáb i herecká esa, račte vstoupit... - Klip k písni Pračka Jiřího Korna.  - Martin Hykl, Michal Protivanský, archiv T. Kympla
Video se připravuje ...

V Pánském klubu se sešla skutečně velmi pestrá sestava mužů, kteří už legendami jsou nebo se jimi nejspíš časem stanou. Jejich různorodost dokonale odráží i různorodost zvukovou. Je libo kapku jazzu, swingu nebo šansonu? To všechno zní v podání nejlepších současných muzikantů a hlasech zmíněného Jiřího Korna, dále třeba Jiřího Suchého, Josefa Laufera, Honzy Jareše, Michaela Kocába, Dana Landy, Petra Koláře a dalších interpretů.

V elitním Pánském klubu dovádí Suchý, Kocáb i herecká esa, račte vstoupit... - Vtipné perokresby k albu vytvořil Miroslav Vomáčka. V elitním Pánském klubu dovádí Suchý, Kocáb i herecká esa, račte vstoupit... - Vtipné perokresby k albu vytvořil Miroslav Vomáčka. | Martin Hykl, Michal Protivanský, archiv T. Kympla

Ve výjimečném songu Sled nešťastných náhod pak excelují i Josef Dvořák, Jiří Lábus, Jiří Hromada, Jan Hrušínský a Jaroslav Satoranský. „To naše zpívání je takové herecké. Diváci a posluchači to tak naštěstí berou,“ řekl Blesku Satoranský a prozradil, kde jsou začátky jeho zpívání. „Já jsem jako malý kluk chodil s tatínkem do mužského pěveckého sboru. Potom jsem se ke zpěvu dostával různě, až Václav Hybš mě vylákal na své vánoční koncerty a tam jsem tedy zpíval. Vždycky jsem se zpěvem koketoval, ale jen přes herectví. Zpěvákům jako jsou petr Kolář nebo Jirka Korn, se kterými jsem se na tomhle albu sešel, samozřejmě nesahám ani po kotníky,“ dodal skromně.

Pusťte si hereckou píseň z alba:

Video  V elitním Pánském klubu dovádí Suchý, Kocáb i herecká esa, račte vstoupit... herecký song Sled nešťastných náhod.  - Martin Hykl, Michal Protivanský, archiv T. Kympla
Video se připravuje ...

„Láska nám obrací hodnoty, láska je zvláštní druh slepoty. I když je ta tvoje obyčejná koza, láska z ní dělá laň - láska je diagnóza,“ zpívají v další skladbě matador Petr Janda a Ladislav Boldy text Tomáše Belka, jehož propracované a vtipně pointované verše známe třeba i od Lucie Bílé, Kamila Střihavky, Daniela Hůlky či skupin Lucie nebo Laura a její tygři. Životní moudra nepředkládá s patosem, ale vítanou lehkostí a jejich zhudebněné verze působí někdy jako pohlazení, jindy jako přátelské poplácání mezi kamarády v oblíbené hospůdce.

V elitním Pánském klubu dovádí Suchý, Kocáb i herecká esa, račte vstoupit... - Nekřtilo se šampaňským, ale správně po mafiánsku revolverem. V elitním Pánském klubu dovádí Suchý, Kocáb i herecká esa, račte vstoupit... - Nekřtilo se šampaňským, ale správně po mafiánsku revolverem. | Martin Hykl, Michal Protivanský, archiv T. Kympla

Album se postupně rodilo téměř 17 let a je na něm znát, že zrání mu prospělo. Zbývá jen odpovědět si na otázku, zda se posluchači dočkají i Dámského klubu. „Pokud se najdou podobně zajímavé a inspirující texty, určitě se do Dámského klubu s chutí pustím. Myslím, že tu máme spoustu charismatických a velmi talentovaných žen,“ slibuje Kympl.

Hodnocení: 95 %

Tomáš Kympl: Pánský klub

Vydavatel: Supraphon, 2017

Hudba: Tomáš Kympl

Text: Tomáš Belko

Zpěv: Ladislav Boldy, Josef Dvořák, Jiří Hromada, Jan Hrušínský, Petr Janda, Honza Jareš, Michael Kocáb, Petr Kolář, Jiří Korn, David Kraus, Jiří Lábus, Daniel Landa, Josef Laufer, Jaroslav Satoranský, Kamil Střihavka, Jiří Suchý.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lenny ( 15. prosince 2017 12:24 )

To je PECKAAAA!

LucieLily ( 13. prosince 2017 14:49 )

Ta kornovka je boží! Konečně zase něco českého a přitom poslouchatelného a dobrého. Kam se hrabou ty současný rychlokvašky!

Zobrazit celou diskusi