Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

7 životů: Sedm sester, sedminásobná akce, sedmkrát Noomi Rapace v napínavé sci-fi norského režiséra

Autor: Ivan D. Hladík - 
27. listopadu 2017
08:00

Originální námět, který těží z faktů o přelidněné planetě. To především je nový film režiséra Tommyho Wirkoly (38), který předváděl akci už ve své verzi Jeníčka a Mařenky (2013). 30. listopadu i v českých kinech bude chtít zabodovat sedmi sestrami s tváří zbožňované Noomi Rapace (37).

V nedaleké budoucnosti donutí přelidnění planety a hladomor světové vlády, aby v zemích zavedly drastickou politiku jednoho dítěte. Sedm jednovaječných sester je tím uvrženo do ilegality a donuceno se skrývat před „Úřadem pro alokaci dětí“. V čele této instituce stojí Nicolette Caymanová, která v zemi zavedla přísný systém plánování porodnosti. Sestry nicméně systém přelstí tak, že si mezi sebou navzájem střídají jedinou identitu ženy jménem Karen Settmanová.

Sedm životů, sedm sester, jedna společná identita. Originální akční sci-fi thriller o sedmi identických sestrách, které tají svou existenci před okolním světem, v českých kinech od 30. 11. 2017. Sedm životů, sedm sester, jedna společná identita. Originální akční sci-fi thriller o sedmi identických sestrách, které tají svou existenci před okolním světem, v českých kinech od 30. 11. 2017. | Bontonfilm

Dívky vychoval dědeček a pojmenoval je podle kalendářních dnů: Pondělí, Úterý, Středa, Čtvrtek, Pátek, Sobota a Neděle. Každá z nich smí vycházet z domu pod společnou identitou jen jedenkrát týdně v přidělený den a samy sebou mohou být jen ve vězení společného bytu. To však jen do té doby, než jednou Pondělí nedorazí domů… Tím to všechno teprve začíná! Než se v kinech usadíme a necháme se pozvat do roku 2073, pojďme si ho přiblížit.

V boji o přežití je uzákoněna přísná politika jednoho dítěte. Každé další je odebráno a zmrazeno do té doby, než je bude Země znovu schopná uživit. Jenže příroda si nedá poručit a tak se mezi novorozenci jednoho dne objeví rovnou sedmerčata! Sedm sester Settmanových pak dostává jména Pondělí, Úterý, Středa, Čtvrtek, Pátek, Sobota a Neděle. Tajně a s jasně danými pravidly je vychovává jejich dědeček Terrence (Willem Dafoe, 62). Dívenky vyrostou a jejich dospělou verzi si hned sedmkrát střihla Noomi Rapace známá z trilogie Millenium (2009), Promethea (2012) či i v Česku natáčeném snímku Dítě číslo 44 (2015).

Podívejte se na upoutávku a záběry z natáčení:

Video  7 životů (What Happened to Monday) – trailer filmu a záběry z natáčení  - Bontonfilm
Video se připravuje ...

Sestry v jejím podání ukazují veřejnosti jedinou tvář, stoickou, úspěšnou profesionálku Karen Settmanovou, která je jejich jedinou společnou identitou. Kareniným cílem je nevyčnívat z davu a zůstat tak mimo hledáček Úřadu pro alokaci dětí. Jejím prostřednictvím sestry vydělávají peníze na obživu… Jak prozrazuje distributor, původní koncept „7 sester“ scenáristy Maxe Botkina v roce 2001 představil coby sedmerčata muže. Wirkola ale věřil, že skutečnou dynamiku příběhu dodají ženy, respektive rovnou Rapace. Její zásadní protivnici Nicolette Caymanovou, ředitelku Úřadu pro alokaci dětí, si zahrála legenda Glenn Close (70)

Sedm životů, sedm sester, jedna společná identita. Originální akční sci-fi thriller o sedmi identických sestrách, které tají svou existenci před okolním světem, v českých kinech od 30. 11. 2017. Sedm životů, sedm sester, jedna společná identita. Originální akční sci-fi thriller o sedmi identických sestrách, které tají svou existenci před okolním světem, v českých kinech od 30. 11. 2017. | Bontonfilm

Jaké tedy jsou, tohle podivné sedmero žen v utajení? „Bylo důležité vytvořit mezi nimi jemné nuance a pomoci tak publiku si v krátkém čase zařadit všech sedm postav,“ říká Wirkola a Blesk vám ve fotogalerii všech sedm verzí Noomi Rapace představuje. „Tommy i já jsme se v podstatě cítili jako rodiče, kterým se narodily sestry, jejichž povahy jsme museli vytvořit,“ dodává herečka.

Natáčení pro ni byla samozřejmě velká dřina. „Často jsem kvůli zelenému klíčovacímu plátnu hrála s tenisovými míčky na holích, v uších měla sluchátko a předstírala nějakou činnost. Pak jsem si musela uvědomit, co dělají právě v tomto momentě ostatní moje postavy,“ prozrazuje Rapace. „Někdy jsem chtěla, aby mi mé dvojnice schované za scénou četly repliky, abych slyšela jejich hlasy a uvědomila si, co právě v ten moment sestry dělají.“ Nakolik se jí role povedly, můžete zjistit sami už ve čtvrtek 30. listopadu.

7 životů

Česká premiéra: 30. 11. 2017, Bontonfilm

Sci-fi / Thriller / Akční, 123 min

USA / Velká Británie / Francie / Belgie, 2017

Režie: Tommy Wirkola

Scénář: Max Botkin, Kerry Williamson

Kamera: José David Montero

Hudba: Christian Wibe

Hrají: Noomi Rapace, Christian Rubeck, Willem Dafoe, Glenn Close, Pål Sverre Hagen, Vegar Hoel, Stig Frode Henriksen a další

Očekávání: 80 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi