Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Liga spravedlnosti: Tým komiksových hrdinů od DC zachraňuje svět, nad Marvelem však nevítězí

Autor: Ivan D. Hladík - 
16. listopadu 2017
12:45

Tak jsme se dočkali - jeden z nejočekávanějších filmů závěru roku je tady. Ačkoliv by se mohlo zdát, že komiksových hrdinů už bylo dost, fanoušci nesouhlasí a hrnou se do kin, aby si užili nejnovější dobrodružství hned několika superhrdinů.

Svět tentokrát ohrožuje ultrazloduch, který čerpá sílu z magických kostek ukrytých na různých místech a v různých světech. Nyní je skládá dohromady a jediní, kdo mu v tom mohou zabránit (a spasit tím náš svět) jsou hrdinové inspirovaní Supermanem (Henry Cavill, 34). Batman - Bruce Wayne (Ben Affleck, 45) po boku s Wonder Woman, čili Dianou Prince (Gal Gadot, 32), musejí rychle složit dohromady tým dalších vlastníků nadpozemské síly nebo schopností, se kterými by se mohli postavit hrozbě. Přicházejí tak Aquaman (Jason Momoa, 38), Cyborg (Ray Fisher, 30) i Flash (Ezra Miller). A do českých kin také 16. listopadu snímek režiséra Zacka Snydera (51) Liga spravedlnosti, natočený na motivy komiksů z vydavatelství DC Comics o stejnojmenném superhrdinském týmu.

Liga spravedlnosti: Tým komiksových hrdinů od DC zachraňuje svět v českých kinech od 16. 11. 2017. Liga spravedlnosti: Tým komiksových hrdinů od DC zachraňuje svět v českých kinech od 16. 11. 2017. | Vertical Ent.

Pokud má tento film světlé stránky, pak k nim určitě patří skvělý soundtrack Dannyho Elfmana (64, Avengers: Age of Ultron - 2015, Tulipánová horečka - 2017…). Pak také dozajista velký formát, který si vychutnáte nejlépe v rozměru a možnostech kin IMAX. Dalším plusem je rozhodně obsazení. Vynikající herci však mnohdy nemají co hrát. Ve dvou hodinách příběhu totiž některé scény přebývají, jiné by si možná divák přál. Ač už jsme jakž takž přijali Bena Afflecka coby Batmana, jeho věrný Alfred bez Michaela Cainea (84) je prostě zádrhel. Jako by „M“ v Bondovi náhle místo Judi Dench hrála třeba Susan Sarandon. Obě skvělé, obě naprosto odlišné.

Podívejte se na upoutávku filmu:

Video  Liga spravedlnosti: Tým komiksových hrdinů od DC zachraňuje svět v českých kinech od 16. 11. 2017.  - Vertical Ent.
Video se připravuje ...

Podobným stigmatem je poznamenán i chudák Ezra Miller (25). Tenhle slibný mladý herec se v roli Flashe, tedy Barryho Allena, objevil po mnoha protestech fanoušků seriálu vytvořeného DC a televizí The CW, kde je také vysílán. V něm už od roku 2014 Flashe ztvárňuje sympaťák Grant Gustin (27) a fanoušci ho milují. Oproti němu Miller jako by nevěděl, jak roli uchopit. Je sice nositelem vtípků, ale nevyznívají příliš uvěřitelně. Millerovi očividně vyhovují spíše vážnější role.

Liga spravedlnosti: Tým komiksových hrdinů od DC zachraňuje svět v českých kinech od 16. 11. 2017. Liga spravedlnosti: Tým komiksových hrdinů od DC zachraňuje svět v českých kinech od 16. 11. 2017. | Vertical Ent.

Co divákovi chybí, jsou vypracovanější dialogy. Se současnými postavy působí jako vybledlé kopie sebe sama. Znovu sledujeme v akci Wonder Woman i Batmana, o Aquamanovi a Cyborgovi se však dozvíme pár informací jen z vyprávění některé z postav. Místo toho mají divačky možnost zavzdychat si (a pánové marně pnout hruď) při přehlídce vypracovaných těl Aquamana a Supermana. Jinak příběh drží tak tak pohromadě, vše podstatné se odehrává v traileru. Co mě mrzí je také jakási ukvapenost při tvorbě efektů. Zatímco zlí „hmyzáci“ s kusadly jako od Draculy jsou poměrně povedení, hlavního zloducha by lépe dokázal i před padesáti lety zanimovat Karel Zeman, o očividně digitálních ohních, kouři a květinách vypůjčených z Avatara snad nemá ani smysl psát.

Liga spravedlnosti: Tým komiksových hrdinů od DC zachraňuje svět v českých kinech od 16. 11. 2017. Liga spravedlnosti: Tým komiksových hrdinů od DC zachraňuje svět v českých kinech od 16. 11. 2017. | Vertical Ent.

Přes připomínky však film není úplně ztraceným časem a fanoušci komiksů na něj stejně zajdou. My ty hrdiny z kreslených sešitů prostě milujeme a jsme ochotni jim dát šanci znovu a znovu. A budeme doufat, že Zack Snyder zopakuje alespoň úroveň Muže z oceli (2013), nebo že u Wonder Woman 2 a Aquamana naplánovaných na příští rok zůstane na producentské sesli.

Liga spravedlnosti

Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
USA, 2017, 120 min

Režie: Zack Snyder

Scénář: Chris Terrio, Joss Whedon

Kamera: Fabian Wagner

Hudba: Danny Elfman

Hrají: Ben Affleck, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher, Amy Adams, Henry Cavill, Jeremy Irons, Diane Lane a další.

Hodnocení: 65 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi