Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

James Bond – VARGR: Starý dobrý agent ve zbrusu nové akci, tentokrát komiksové

James Bond – Vargr: Starý dobrý královský agent ve zbrusu nové akci, tentokrát komiksové.
James Bond – Vargr: Starý dobrý královský agent ve zbrusu nové akci, tentokrát komiksové.  (Autor: Comics Centrum)
Autor: Ivan D. Hladík - 
21. listopadu 2017
13:00

Kdo by ho neznal? Jeho hlášky zlidověly, jeho činy neustále uchvacují nové a nové generace diváků i čtenářů. V novém komiksovém podání akce funguje, příběh by však zasloužil širší záběr.

Jak může akční příběh vypadat na nehybných komiksových obrázcích? To bylo první, co mě napadlo, když Comics Centrum oznámilo, že bude vydávat komiksovou sérii s proslulým agentem 007 Jamesem Bondem. Příslibem kvality jsou jména „rodičů“ knihy – scenáristy příběhu Warrena Ellise a kreslíře Jasona Masterse. Tentokrát vyrážíme s nula nula sedmičkou do Berlína, kde musí James místo zesnulého kolegy ze sekce 00 rozbít nový drogový gang. Bond nemá sebemenší tušení, jak obtížná a nebezpečná tahle mise je a jak mocným silám se bude muset postavit. V Berlíně bude pořádné horko...

James Bond – Vargr: Starý dobrý královský agent ve zbrusu nové akci, tentokrát komiksové. James Bond – Vargr: Starý dobrý královský agent ve zbrusu nové akci, tentokrát komiksové. | Comics Centrum

Do děje plného akce vklouzneme vynikající úvodní scénou, která nezaostává za filmovými obrázky. Je to ochutnávka příštích akčních momentů, které dokazují genialitu autorů. Jsou přehledné, přitom dostatečně napínavé a zcela v duchu bondovských střetů s nepřáteli. Je i malý prostor pro fanoušky oblíbené hračky a technické vychytávky, byť asi nejzajímavějšími disponují protivníci, tedy protivnice. Ellisův Bond neztrácí styl a šarm, podle mého však trochu tápe v příběhu, který je možná až příliš přímočarý a dopředu průhledný.

Podívejte se na ukázku z knihy:

To, že hlavní záporák se odkope hned v úvodu a není tedy zahalen výraznějším napětím, bych ještě tvůrcům odpustil. Mrzí mě však, že všechno ostatní tak nějak vyplyne do prázdna, najednou konec, šmitec a žádné „bum!“. Ačkoliv se celou dobu poměrně bavíte, vše postupně vyšumí, a jako by náhle nebylo o příběhu co říct. Chybí perličky, které by si čtenář vychutnával navíc v menu, jehož chuť očekával. Přesto je James Bond 007 1: Vargr příslibem dobrých a ještě lepších pokračování. Plně dokázal, že to jde. Snad si autoři příště pohrají s možnými akcenty příběhu lépe.

Warren Ellis

James Bond 1: Vargr

Vydavatel: Comics Centrum, 2017

Počet stran: 176

Hodnocení: 70 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi