Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Valerian se ve Městě tisíce planet trochu ztratil. Vizuálně je však dokonalý!

Autor: Ivan D. Hladík - 
20. července 2017
14:49

Vyrazit na výlet do 28. století, kde se na intergalaktické stanici Alfa procházejí zástupci snad každého mimozemského druhu, můžete v českých kinech ode dneška. Luc Besson (58), autor legendárního Pátého elementu, předkládá svoji novinku.

Průvodci novým vesmírným dobrodružstvím režiséra, který ve zmíněném Pátém elementu za pomoci Bruce Willise (62) a Milly Jovovich (41) dokázal posunout žánr sci-fi do nových rozměrů, jsou zvláštní vládní agenti Valerian (Dane DeHaan, 31) a Laureline (Cara Delevingne, 24). Tato dvojice vyráží na novou misi - do nitra stanice Alfa, tedy Města tisíce planet. Neznámá síla tu chce zničit vše, co bylo stvořeno. Co je skutečnou hrozbou a co znamenají Valerianovy vize? Na to budou hledat odpovědi ode dneška nejen agenti, ale i diváci ve filmu za 180 milionů! Valerian a Město tisíce planet vstupuje do českých kin.

Podívejte se na upoutávku filmu:

Video  Film Luca Bessona Valerian a město tisíce planet má českou premiéru 20. července 2017.  - Bioscop
Video se připravuje ...

Jak Blesk.cz už informoval, na tvorbě nejdražšího projektu evropské kinematografie se sešli mistři z oboru filmových kouzel. Vizuální efekty měly na starost firmy, které oživily Avatara (2009), Pána prstenů (2001 až 2003) nebo Avengers: Age of Ultron (2015). Luc Besson přivádí na plátna kin francouzský komiks, který pod názvem Valérian et Laureline publikovali spisovatel Pierre Christin a výtvarník Jean -Claude Mézières v časopisu Pilote už v roce 1967, poslední část vyšla před sedmi lety. A tak, i když tři vtipní prckové vypadají jako čeští Lichožrouti a „duhoví“ mimozemšťané jako příbuzní lidu Na’vi z Avatara, opravdu to tak není - už v 60. letech tak vypadali na papíře.

3561375:full:true:true

K filmu samotnému se dá říct několik věcí. Hlavně to, že druhý Pátý element se nekoná. Příběh je průzračně jednoduchý (což neznamená hloupý), takže divák je leckdy napřed. To ale nahrává tomu, užívat si naplno vizuální provedení, které je skutečně mistrovské!

„S příchodem Avatara se najednou vše zdálo možné. Vzpomínám si, jak jsem si myslel – jednoho dne se vrátím k mé milované vesmírné sci-fi se všemi novými nástroji a možnostmi, které jsou jediným limitem mé fantazie. A po projekci Avatara jsem se rozhodl natočit Valeriana,“ řekl Luc Besson. Moderní technologie tak dovolily oživit velké množství prostředí, úžasných tvorů a postav, které si prostě zamilujete, byť se na plátně jen mihnou. Tentokrát je 3D verze skoro povinností a dovolím si tip - kino IMAX s obřím plátnem nebo efektní 4DX, kde se stanete opravdu součástí akce!

Podívejte se na film o filmu s Lucem Bessonem:

Video  Film Luca Bessona Valerian a město tisíce planet má českou premiéru 20. července 2017.  - Bioscop
Video se připravuje ...

Vizuální pojetí a zpracování je to, co filmu přináší významná plus. V dalších ohledech totiž trochu kulhá. Například slibný herec Dane DeHaan v podstatě nemá co hrát. „Je zamilovaný do Laureline, ale nemá zrovna minulost plnou dlouhých a věrných vztahů,“ vysvětluje herec. „Ten film není jen o záchraně vesmíru, ale také o Valerianově poslání přesvědčit Laureline, že by zbytek života měli strávit spolu.“ Jeho Valerian je však nakonec plochý a omezený. DeHaan postavu úplně nevystihl, jako by se zdráhal naplno hrát. Ani Ethan Hawke (46) coby pasák Jolly nepředvede bůhvíjakou show, ale nutno přiznat, že na minimalistickém prostoru snad ani nemohl.

Film Luca Bessona Valerian a město tisíce planet má českou premiéru 20. července 2017. Film Luca Bessona Valerian a město tisíce planet má českou premiéru 20. července 2017. | Bioscop

Osvěžující je však Rihanna (29), jejíž Bubble je sice na plátně chvíli, ale nabídne perfektní taneční číslo a poměrně tradičně zvládnutou emotivní scénu. Jinak působí Valerian možná až příliš „americky“ na to, že ho točil Besson. Jen pořádný záporák ne a ne k nalezení. Přes to všechno je však Valerian a Město tisíce planet pěkný film, který dojme i baví. Užít si ho v kině, jak už bylo řečeno, se vyplatí.

Hodnocení: 65 %

Valerian a Město tisíce planet

Česká premiéra: 20. 7. 2017, Bioscop

Akční / Dobrodružný / Sci-Fi

Francie, 2017, 137 min

Režie a scénář: Luc Besson

Kamera: Thierry Arbogast

Hudba: Alexandre Desplat

Hrají: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Elizabeth Debicki, Clive Owen, Ethan Hawke, Rihanna a další.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi