Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

McDonald’s založil syn českých emigrantů. Film o jeho životě míří na premiéru do Prahy

Autor: ČTK - 
24. ledna 2017
16:23

Zakladatel je název amerického filmu o Čechoameričanovi, který založil síť rychlého občerstvení McDonald’s. Titulní roli ztvárnil Michael Keaton. Muž, kterého představuje, se jmenuje Ray Kroc. Vytvořil hamburgerovou říši, bez které si v současné době spousta lidí nedokáže představit den. Snímek Zakladatel měl dnes pracovní projekci v Praze, do českých kin přijde od 26. ledna.

V roce 1954 dostal neúspěšný prodejce mixérů Ray Kroc od bratrů McDonaldových, kteří v Kalifornii provozovali malou restauraci s hamburgery, objednávku na šest přístrojů. Velké množství ho zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně.

Jejich myšlenku o rok později Kroc, který byl synem českých emigrantů, rozšířil množstvím poboček po celé zemi a v roce 1960 přejmenoval podnik na McDonald’s Corporation. Tak se začala psát historie impéria tohoto restauračního řetězce, do kterého dnes patří 35 000 podniků po celém světě. Jako podnikatel byl Kroc bezohledný, s oběma bratry se rozešel ve zlém. Zemřel jako boháč v roce 1984.

„McDonald’s se může stát novým americkým kostelem, který ale nebude otevřený jen v neděli,“ zazní z plátna jedna z myšlenek tohoto vizionáře. Keaton hrál například ve filmech Birdman, Robocop, sérii Batman či Beetlejuice. „S tímto byznysem začal až po padesátce, jeho život byl plný výkyvů. Je příběhem o svobodném podnikání v kapitalistické Americe. O tom, jak nápad připravit jídlo za 30 vteřin od objednávky doslova změnil svět,“ uvedl herec v materiálech k filmu.

Režisér John Lee Hancock o historii značky moc nevěděl. „Na začátku je Ray Kroc hvězdou a v závěru ale postavou dost rozpolcenou, což mě fascinovalo. Byznysu však rozuměl víc než oba bratři. Nevěděl jsem, zda jde o dobráka, či padoucha. Zjistil jsem ale, že když chce člověk podnikat, nemusí mít ani tak dobrý nápad jako dobré investory,“ uvedl. Podle něj je Keaton ústřednímu hrdinovi dost podobný. Hodně s ním o roli mluvil, překvapilo ho, co do ní vnesl.

Vedle Keatona si ve snímku zahrála Linda Cardelliniová, která se naposledy objevila ve filmu Avengers: Age of Ultron. Dalšími herci jsou Patrick Wilson, Laura Dernová a John Carroll Lynch.

Zobrazit celou diskusi