Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nalaďte se na Vánoce: České filmové a pohádkové melodie podruhé rozezní Rudolfinum

Fotografie
Květnový koncert diváky potěšil i dojal. 21. listopadu rozezní Dvořákovu síň pražského Rudolfina koncert Pocta českým filmům a pohádkám 2.  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
18. listopadu 2016
11:20

V předvánočním období všichni rádi zase alespoň na chvíli uvěříme krásným příběhům českých pohádek, a byť jsme je na obrazovkách viděli stokrát, opět k nim usedáme. V pražském Rudolfinu však budeme mít už podruhé možnost prožít je ušima. Nezapomenutelné melodie se tu rozezní v pondělí.

Starci na chmelu, Páni kluci, pohádkové hity ze snímků Lotrando a Zubejda či S čerty nejsou žerty, ale také znělky legendárních večerníčků jako Maxipes Fík a Rákosníček. To je jen pár z nabízených titulů, jejichž hudba se už 21. listopadu rozezní Dvořákovou síní Rudolfina, které hostí koncert Pocta českým filmům a pohádkám 2.

Video  Květnový koncert diváky potěšil i dojal. 21. listopadu rozezní Dvořákovu síň pražského Rudolfina koncert Pocta českým filmům a pohádkám 2.  - Classic Praha, INT
Video se připravuje ...

Tuzemská filmová hudba nabízí nepřeberné množství ikonických písní a melodií, které si zaslouží připomenutí i obdiv. Právě proto, a i díky úspěchu prvního májového koncertu Pocta českým filmům a pohádkám, jsme se rozhodli formát zopakovat,“ vysvětluje Martina Klausová, programová a hudební ředitelka rádia Classic Praha, které událost pořádá.

3117697:full:true:true

Legendární melodie doplní svou přítomností další legenda, speciální host a letošní jubilant, významná osobnost české muzikálové hudby – Jiří Suchý. Jako sólisté vystoupí Hana Holišová, která o svých pěveckých kvalitách přesvědčila diváky pořadu Tvoje tvář má známý hlas, a také popový a v posledních letech hlavně muzikálový bard Pavel Vítek. Spolu s nimi pak zapěje Kühnův smíšený sbor, zahraje orchestr PKF – Prague Philharmonia pod dirigentskou taktovkou Martina Kumžáka.

Večerem stejně jako při prvním koncertu provede Nikola Bojčev, pořadatel koncertního cyklu Film Music Prague a moderátor rádia Classic Praha. „Koncertů české filmové hudby je stále jako šafránu. Proto jsem rád, že se můžu jednoho takového jako moderátor aktivně účastnit. Pocta českým filmům a pohádkám navíc kombinuje orchestrální hudbu s písněmi známých českých autorů Jiřího Suchého nebo Jaroslava Uhlíře. Takový program mě moc baví,“ řekl Bojčev Blesku.

3117700:full:true:true

„Chceme navázat na velmi úspěšnou premiéru vznikajícího koncertního cyklu Pocta českým filmům a pohádkám. Jsme nadšení, že tentokrát za doprovodu skvělých muzikantů vystoupí právě pan Jiří Suchý, kterého považujeme za jednu z nejzásadnějších postav české populární hudby a kultury,“ dodává Martina Klausová.

Koncert Pocta českým filmům a pohádkám 2 stojí za poslech už jen pro slavná jména mezi skladateli, jejichž hudba bude v pondělí znít. V podstatě žádný povedený film či pohádka se bez jejich skladatelské práce v průběhu 20. století neobešel. Z not se opět vrátí Zdeněk Liška, Vadim Petrov, Luboš Fišer, Petr Hapka nebo Jaroslav Uhlíř.

Zbývá jen dodat, že koncert pořádá rádio Classic Praha, jediná soukromá rozhlasová stanice v České republice, která se specializuje na klasickou a filmovou hudbu. Jejich Pocta českým filmům a pohádkám patří bezesporu k nejlepším hudebním událostem roku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi