Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Fantastická zvířata a kde je najít. Potterovská sága nové generace startuje

Autor: Ivan D. Hladík - 
14. října 2016
19:40

Harry Potter byl fenomén nejen pro jednu celou generaci čtenářů a diváků. Jeho poslední díl trhal rekordy v návštěvnosti a teď se svět fantazie otevírá návštěvníkům znovu. A podle nejnovějších informací se bude pravidelně vracet pět let.

Kniha anglické spisovatelky Joanne Rowlingové (51) u nás poprvé v originálu vyšla před 15 lety. Učebnici bradavických studentů přečtete za hodinku, ale pro fanoušky Harryho Pottera byla nezbytností. K ní se váže nové dobrodružství ze světa plného kouzel, začne už 17. listopadu a Rowlingová v minulých dnech na svém twitterovém účtu prozradila, že celkem bude mít sága pět dílů oproti předpokládaným třem.

Autorem fiktivní učebnice Fantastická zvířata a kde je najít je Mlok Scamander (v originálu Newt Scamander) a podle Rowlingové je dílo tak zásadní, že nechybí v žádné knihovně správné kouzelnické rodiny.

Video  Fantastická zvířata a kde je najít - v kinech od 17. listopadu 2016  - Freeman Ent.
Video se připravuje ...

Ve filmu Mloka ztvární vynikající herec Eddie Redmayne (34), který loni získal Zlatý glóbus, Oscara a cenu BAFTA Award za roli Stephena Hawkinga ve filmu Teorie všeho. „Když jsem se setkal s J. K. Rowlingovou, nejúžasnější pro mě bylo poznat její představivost,“ řekl Redmayne.

„Její svět je tak dokonalý, tak encyklopedicky přesný, že za tu hodinu, co jsme spolu byli, jsem jí položil stovky otázek. Bylo nádherné studovat tuhle roli,“ dodal herec. Děj filmu se odehrává sedmdesát let před tím, než „chlapec, který přežil“, Harry Potter, sám drží knihu v ruce.

Čeští diváci ji budou moci otevřít za měsíc, jedenáct let od chvíle, kdy v kině Harry Potter odhalil tajemství kamene mudrců. Mlok Scamander přichází do New Yorku se svým záhadným kufříkem, ve kterém se nachází obrovská sbírka vzácných magických tvorů z jeho cest kolem světa.

Fantastická zvířata a kde je najít - v kinech od 17. listopadu 2016 Fantastická zvířata a kde je najít - v kinech od 17. listopadu 2016 | Freeman Ent.

Co se může stát, když se nadaný britský kouzelník vydá do Ameriky a jeho zvířata (některá i trochu nebezpečná) uniknou z kufříku? A kdo vlastně je Mlok Scamander? „Je to muž s vášní pro zvláštní tvory. Na vztahy si moc nepotrpí, lépe se cítí se zvířaty,“ prozradil Redmayne. „Není nijak geniálním čarodějem, ale je šikovný.“ Redmayneovi ve filmu sekundují třeba Colin Farrell (40) nebo Jon Voight (77, otec Angeliny Jolie). K potterovskému světu se vrátí na postu režiséra angličan David Yates (52).

Film je tradičně velkolepou podívanou s řadou krásných dekorací i reálií. Například MACUSA (Kouzelnický kongres Spojených států amerických), tedy jeho exteriér, našli filmaři v budově Woolworth Building v New Yorku. Budova patří k nejstarším mrakodrapům ve městě a dokonce i po více než 100 letech po jejím postavení také mezi nejvyšší. Mrakodrap postavili v letech 1910–1913 v neogotickém stylu. Ve filmu samozřejmě nechybí stovky, ba tisíce speciálních efektů, které dovolují porušit hranice našeho světa.

Video  Fantastická zvířata a kde je najít - v kinech od 17. listopadu 2016  - Freeman Ent.
Video se připravuje ...

Efekty jsou samy o sobě kouzlem, které vdechne život i všem prapodivným tvorům. Jaké má Mlok, respektive Eddie Redmayne nejraději? „Mám dva favority,“ prozrazuje herec a dodává: „Hrabáka (v originálu Niffler, pozn. red.), se kterým má Mlok vztah plný lásky i nenávisti. Druhý je kůrolez (v originálu Bowtruckle, pozn. red.) jménem Pickett. Toho miluji. Ve filmu je kůrolezů víc, ale Picketta má Mlok nejraději.“ Co je to za tvory? Nahlédněme společně do učebnice...

Hrabák je malý, chlupatý a černý tvor s dlouhým čenichem. Vypadá jako kříženec mezi krtkem a kachnou, v podstatě takový ptakopysk. Zbožňuje cokoliv třpytivého a všechny, i kradené úlovky ukládá do vaku na břiše. Kůroleza si zase nejspíš nevšimnete. Je nejen velmi malý, ale snadno se skryje v zeleni. Má jen osm palců na výšku a zdánlivě je stvořený z kmínku s kořeny, malých větviček a páru hnědých oček. Baští jen hmyz, je mírumilovný a velice plachý tvor. Ty ostatní už budete muset odhalit sami. Nová éra kouzelnických příběhů začíná za pár týdnů.

Fantastická zvířata a kde je najít - v kinech od 17. listopadu 2016 Fantastická zvířata a kde je najít - v kinech od 17. listopadu 2016 | Freeman Ent.

Fantastická zvířata a kde je najít

Premiéra: 17. listopadu 2016, Freeman Ent., s.r.o.

Délka: 133 minut

Režie: David Yates

Scénář: J. K. Rowling

Kamera: Philippe Rousselot

Hudba: James Newton Howard

Hrají: Eddie Redmayne, Colin Farrell, Ron Perlman, Katherine Waterston, Alison Sudol, Dan Fogler, Ezra Miller, Samantha Morton, Jenn Murray, Jon Voight aj.

Producent: Neil Blair

Kostýmy: Colleen Atwood

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi