Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Inferno: Lidstvo je (v kinech) znovu ohroženo

Fotografie
Inferno, třetí film podle bestselleru Dana Browna  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
13. října 2016
13:58

Každý rok přinášejí producenti několik filmových titulů, které se řadí do sekce „očekávané“. Inferno je jedním z nich. Názory na něj jsou u recenzentů nevalné, na návštěvnost kin to ale nejspíš nebude mít vliv.

Snímek Inferno nejspíš nemá vůbec smysl hodnotit. Základna fanoušků spisovatele Dana Browna (52) nebo rovnou předchozích snímků Šifra mistra Leonarda a Andělé a démoni se stejně raději o kvalitě i opaku přesvědčí na vlastní oči. Pojďme se proto raději vydat za producenty snímku, který vstoupí do kin 13. října, aby znovu dal šanci Robertu Langdonovi (Tom Hanks, 60) přijít na kloub nové záhadě. Známý symbolog se pouští do pátrání po vlastní paměti a také stopách, které souvisí se samotným Dantem. Od probuzení v italské nemocnici mu dělá společnost krásná doktorka Sienna Brooksová (Felicity Jones, 32). Společně se pouští do závodu s časem, který je provede napříč celou Evropou ve snaze zabránit smrtícímu globálnímu spiknutí a riziku pro budoucí generace.

„Dan Brown si uvědomil jednu podstatnou věc,“ vysvětluje Hanks nehasnoucí zájem o „langdonovské“ příběhy. „Všichni máme rádi hádanky a tajemství, zejména pokud máme možnost vypátrat jednotlivé nápovědy a poté celou záhadu vyřešit. Právě to tyhle filmy divákům nabízejí – jsou takřka interaktivní a jsou takové už od Šifry mistra Leonarda.“ V nejnovějším filmu Langdon čelí nejen fanatickým nepřátelům a pečlivě propracovaným plánům, ale hlavně ztrátě paměti, která jeho pátrání značně ztěžuje. „Pro Langdona je ve filmu peklo jak stavem mysli, tak i velice reálným zážitkem, protože ho sužují bolesti hlavy a trápí ho také skutečnost, že nemá nejmenší tušení, proč se mu to děje,“ vysvětluje Hanks.

Video  Inferno, třetí film podle bestselleru Dana Browna  - Falcon, INT
Video se připravuje ...

„Robert Langdon si zcela nepochybně na začátku tohoto filmu prochází svým vlastním soukromým peklem – svým osobním infernem,“ míní Dan Brown. „Probouzí se v nemocničním pokoji, lidé se ho snaží zabít a on nemá nejmenší tušení, co je zač artefakt, který má u sebe. Musí se vydat po sérii stop, na jejichž konci by se měla nacházet odpověď na otázku, kdo se ho pokouší zabít a proč. Nakonec si uvědomuje, že tu jde o mnohem více než pouze o jeho osobní záležitosti – ve skutečnosti je tu v sázce osud celé planety.“

3052899:full:true:true

Po boku Toma Hankse coby Roberta Langdona se pravidelně objevují krásné ženy. V Šifře mistra Leonarda to byla Audrey Tautou (40) jako Sophie Neveu, v Andělech a démonech pak Ayelet Zurer (47) coby Vittoria Vetra. V Infernu něžné pohlaví v titulním tandemu ztvárňuje Felicity Jones, a to jako doktorku Siennu Brooksovou. „Sienna je mladá žena, která se velice aktivně věnuje ekologii, záleží jí na tom, co dělá,“ míní Jones. Při zpracování své postavy se Jones inspirovala přímo zdrojovým materiálem. „Když jsem se dozvěděla, že jsem roli Sienny dostala, přečetla jsem si knihu Dana Browna,“ vzpomíná. „V průběhu natáčení jsem se ke knižní Sienně neustále vracela a objevovala drobné náznaky toho, jaká je její minulost, které jsem mohla při jejím ztvárnění uplatnit.“

Co určitě bude stát za vidění, jsou záběry v reáliích Itálie. Nenechte se však zmást – řada detailů se natáčela v Budapešti. Zhodnotit, jak se snímek povedl, můžete už ode dneška. Abyste se mohli lépe rozhodnout, jestli do kina vyrazíte, nabízíme několik slov autorů a hlavně ochutnávku záběrů z filmu.

Video  Video: „Superpower“, režisér Ron Howard, herec Tom Hanks a herečka Felicity Jones  - Falcon, INT
Video se připravuje ...
 

Zajímavosti z natáčení:

– smrtící virus hlavního záporáka Zobrista vyrobili rekvizitáři dle následujícího receptu: 40 % vody, 30 % rostlinného oleje a 30 % kečupu.

– Ron Howard požádal filozofa a futuristu Jasona Silvera, aby mu pomohl vytvořit znepokojivé YouTube video, které Zobrist natočil, aby jím podpořil svou domněnku, že přelidnění povede k záhubě lidstva.

– Rekvizitáři vyrobili pro potřeby filmu celkem 15 kopií Danteho posmrtné masky, aby měli jistotu, že budou mít nějakou vždy k dispozici.

– Během natáčení ve Florencii štáb věnoval radnici peníze na restaurování prostor, kde je uložena Danteho posmrtná maska.

– Když se v Síni pěti set zřítí Vayentha ze stropu, vyrobil tým speciálních efektů kaluž krve z červeného silikonu, aby nedošlo k poškození vzácné podlahy jinými látkami.

– Dario Nardella, starosta města Florencie, se objeví v pozadí v jedné ze scén coby „úředník“.

– Během pobytu ve Florencii se Ronu Howardovi dostalo od starosty města pocty udělení symbolického klíče od městských bran. V dávných dobách, kdy bylo běžné, že evropská města lemovaly hradby, byly váženým návštěvám předávány klíče od městských bran jako gesto důvěry a přátelství. V současnosti má toto gesto význam velice podobný, i když už pouze symbolický.

– Pro potřeby natáčení Langdonových vidin pekla zakoupil tým speciálních efektů 9 000 litrů falešné krve na bázi cukru.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi