Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Městská hudba Františka Kmocha v Praze: Zazněl i Rocky

Autor: Tomáš Jeřábek - 
24. září 2016
11:29

Veselá atmosféra a směs moderních melodií a české dechové klasiky provázely čtvrteční koncert Městské hudby Františka Kmocha v Praze. Navzdory vysokému průměrnému věku publika začalo vystoupení zostra – skladbou Gonna Fly Now, kterou proslavila hlavně série filmů Rocky!

Již několik let patří v létě pražská Valdštejnská zahrada akci Kulturní léto v Senátu. Každý týden zde v tomto období hraje jiné umělecké uskupení z jiného kraje pod záštitou jednoho ze senátorů. Tento týden, ve čtvrtek 22. září, se uskutečnilo předposlední vystoupení letošního ročníku. V Praze zahrála kolínská Městská hudba Františka Kmocha pod záštitou senátorky Emilie Třískové, která na koncertu přítomna nebyla.

Ačkoliv Senát tuto akci cílí hlavně na mladé, necelou hodinu před začátkem vystoupení se Sala terrena Valdštejnské zahrady začala plnit publikem typickým pro dechovku. Člen orchestru nám prozradil, že ani v předchozích ročnících tomu nebylo jinak. Atmosféra byla ale uvolněná. Organizátorům z Kanceláře Senátu se poštěstilo nezvykle slunečné počasí. V 17:00, přesně podle plánu, vystoupení začalo.

Úvodní slovo pronesla zástupkyně Senátu Jiřina Vaculíková, která spolu s orchestrem a souborem mažoretek Berušky ze ZŠ Říčany uvedla také moderátora Vasila Fridricha. A vystoupení začalo. A začalo v rychlém tempu; skladbou Gonna Fly Now od Billa Contiho, která se proslavila mimo jiné jako znělka filmu Rocky.

Legendy pop-music i dechové klasiky

Během večera došlo i na další legendy pop-music. Zazněla například píseň Baker Street od Gerry Raffertyho. Prostor dostaly ale i dechové klasiky. Nejen u skladeb Zůstaň tu s námi Karla Vacka a Kolíne, Kolíne Františka Kmocha předvedli působivý pěvecký výkon Johana Jeřábková a Jan Hájek. Jako přídavek nakonec orchestr dirigovaný Miroslavem Bulínem zahrál ještě skladbu Jaromíra Vejvody – Kdyby ty muziky nebyly. Koncert se velmi povedl, což potvrdil také nadšený potlesk publika.

Vystoupení Městské hudby Františka Kmocha bylo předposledním ze série koncertů Kulturní léto v Senátu 2016. Jako poslední letos vystoupí 29. 9. v 17:00 Big Band Z. U. B. B. ze ZUŠ Adolfa Voborského. Poté Valdštejnskou zahradu pohltí ticho. To Městská hudba Františka Kmocha si ticha moc neužije. Letos ji ještě čeká například Den seniorů v Kolíně nebo vánoční koncert.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi