Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Recenze: Nejkrásnější výlety do podzemí a 40 klenotů bez slunce

Nejkrásnější výlety do podzemí, Euromedia
 (Autor: Euromedia Group)
Autor: ph - 
15. června 2016
11:06

Městská podzemí, jeskyně, štoly… Místa ukrytá pod zemí pro nás zpravidla mají nádech čehosi tajemného, dobrodružného, strašidelného a neodolatelného zároveň. Ostatně, když ve filmu hledá někdo poklad, leze snad po stromech? Ne, míří pod zem! Do té nejtemnější jeskyně, do tajných podzemních komnat, ke kterým je třeba se probourat minimálně tlustou zdí…

Podzemí zkrátka všechny (snad kromě klaustrofobiků) odpradávna láká. V Čechách a na Moravě je navíc nepřeberné množství míst, kam se slunce nedostane, ale kam my se dostat můžeme, a to dokonce s celou rodinou a zcela bezpečně. Kniha z edice Rodinné toulky nesoucí název Nejkrásnější výlety do podzemí je výběrem 40 parádních cílů, kam se můžeme vydat.

A nejde jen o jeskyně, ale i o staré šachty, podzemí vojenských pevností, rozsáhlé městské sklepy a katakomby, štoly nebo třeba podzemní továrnu. Rozmístění jednotlivých cílů je vcelku spravedlivě rozdělené mezi všechny kraje naší země, hned na úvodních stránkách je navíc nezbytná mapa a rozmístěním jednotlivých cílů, což by nemělo v žádném moderním průvodci chybět.

Jednotlivé cíle jsou pak představeny naprosto dostatečným způsobem. Nechybí historie v kostce a odhalení, co vás vlastně v případě, že se pro návštěvu daného místa rozhodnete, čeká a nemine. Nechybí praktické informace o otevírací době, náročnosti prohlídky, je uvedeno vždy telefonní číslo i nezbytné webové stránky. Co je nicméně u téhle knížky jiné, je uvedení dalších potenciálních zajímavých cílů v okolí vámi vybraného cíle hlavního. To se jeví jako velmi praktické, pokud do oblasti míříte na více dnů nebo když je prohlídka krátká a vy máte chuť se ten den porozhlédnout ještě po něčem jiném – zajímavém. Autoři proto vždy nabízejí krátké přestavení dalšího z cílů a jeho vzdálenost od daného podzemního objektu.

Uvedeme příklad. Když se rozhodnete zkoumat litoměřické podzemí a zbude vám čas, autoři knihy vám nabídnou třeba zříceninu hradu Kamýk vzdálenou necelých pět kilometrů, rozhlednu Mostka vzdálenou půl kilometru, vinařskou oblast Žernoseky vzdálenou pět kilometrů a další… A to je zkrátka prima vychytávka!


David Petr, Petr Ludvík, Vladimír Soukup

Rodinné toulky: Nejkrásnější výlety do podzemí

168 stran

Euromedia Group, k.s.

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi