Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Seriálová recenze: České diváky ohromí i třetí řada severské krimi Most

Video se připravuje ...
Autor: Ivan D. Hladík - 
18. dubna 2016
14:57

Chladný, akční, podle všech pravidel správné detektivky, chválený diváky i kritikou, sledovaný, vynikající. Seriál Most (Bron/Broen) se ve své třetí řadě vrací na obrazovky ČT2.

Impozantní stavba spojuje přes úžinu Öresund dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Kromě toho je ale symbolem dánsko-švédské koprodukční série Most, která okouzlila diváky napříč Evropou.

2675161:full:true:true

Téměř okamžitě po svém uvedení se seriál stal mezinárodním hitem a byl uveden ve více než sto padesáti zemích. Dvěma remaky se ho snažili napodobit i jinde – v Americe seriálem The Bridge (2013) zasazeným na hranici USA s Mexikem, v Evropě pak francouzsko-britskou verzí The Tunnel (2013), kde je první tělo nalezeno v Eurotunelu pod Lamanšským průlivem. 

Tohle není Poirot 

Čím severské krimi fascinují? Především tím, že když si myslíte, že už není kam dál zajít, oni z toho umějí vyždímat ještě trochu strachu, emocí a zápletky, o kterých si v klasických detektivkách můžete nechat zdát. Kde jsou doby Poirota a Holmese? Vyšetřovatelé ze severu nejsou elegantní, spíš problematičtí a tím také blízcí. K tomu si do koktejlu přidejte přesně odměřené napětí, do detailů vyladěný scénář, geniální režii a dramaturgii.

Výsledná směs udrží vaši pozornost od prvního dílu do závěrečných titulků posledního. Brutalitu a vynalézavost zabijáků vyvažuje černý humor. Most je zkrátka seriálem, který by každý milovník žánru měl vidět. 

Diváci je chtějí 

I čeští fanoušci detektivek a krimi už si zvykli na zvláštnosti postav a chladnou temnotu severských příběhů. Most není výjimkou. První sérii odstartoval nález mrtvoly umístěné přímo na pomyslné hranici mezi Dánskem a Švédskem, právě na onom mostě. Z těchto zemí pocházejí i vyšetřovatelé, dvě osobnosti rozdílné, jak jen to je možné. Bodrý kriminalista Martin Rohde, Dán a poněkud záletný manžel a otec (Kim Bodnia, 51) na straně jedné. K němu je za druhou stranu přidělena chladná a patologicky racionální Saga Norén (Sofia Helin, 44).

2675168:full:true:true

Úvodní řadu seriálu rozehrál vrah komplikovanou a chladnokrevně promyšlenou hrou. Mrtvých v ní přibývá geometrickou řadou, stejně tak však indicií vedoucích k finále. Po cestě k němu ale hlavně poznáváme oba hlavní hrdiny. 

Další sérii (a případ) zahájí znovu poblíž mostu mezi Öresundem a Malmö teroristické činy radikálních ekologických aktivistů. Jejich činy by mohly směle konkurovat kdejakému zabijákovi, ale i tady není vše tak jednoznačné, jak by se mohlo zdát.

Ve třetí řadě, kterou Česká televize odstartovala v sobotu 16. dubna na ČT2, se vedle Sagy objevuje nový partner Henrik Sabroe (Thure Lindhardt, 42). Představitel Henrika si zahrál třeba i ve filmech Rychle a zběsile 6 (2013) nebo Andělé a démoni (2009). Společně čelí vrahovi, který se inspiruje uměleckými díly a je o poznání brutálnější než jeho předchůdci. Své těžké okamžiky prožije Saga, kterou pronásledují stíny minulosti. Ti, kteří si Most oblíbili, doufají ve čtvrtou sérii. Sledovanost seriálu je vynikající, švédská televize SVT1 by určitě ráda vyhověla zájmu diváků. 

„Myslím, že je zde několik seriálů, které trvaly moc dlouho,“ říká však švédský tvůrce seriálu, Hans Rosenfeldt, který rovněž napsal americkou verzi. Přesto všichni věří, že čtvrtá série bude. Já kvalitu hodnotím na 90 %.

Video Seriálová recenze: České diváky ohromí i třetí řada severské krimi Most  - ČT
Video se připravuje ...

saly23 ( 18. dubna 2016 17:57 )

Široko daleko nejlepší seriál.V sobotu večer dva díly za sebou je správná dávka.😏👀💟

naidka ( 18. dubna 2016 16:41 )

Recenze nelžou, jsou to skvělé detektivky . Saga a Martin jako dvojice vyšetřovatelů se výborně doplňovala přes rozdílné povahy hraných postav. Saga jako "chladná a patologicky racionální" žena, hraničící s černým humorem, neměla chybu. Škoda, že postava Martina ve III. sérii už nebude.

Zobrazit celou diskusi