Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Váchalem vyzdobený dům Portmoneum v Litomyšli je na prodej

Autor: ČTK - 
13. dubna 2016
15:52

Portmoneum Josefa Váchala v Litomyšli na Svitavsku nejspíš změní majitele. Dědičky se rozhodly muzeum vyzdobené Váchalovými malbami prodat. Pardubický kraj zvažuje nabídku. O ceně se zatím nejednalo.

„My si necháváme nacenit, kolik by ten objekt stál. Stavební stránka je jedna věc, pak je ta umělecká, tím se musí zabývat odborníci na výtvarné umění,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Jednání jsou na začátku, pokud se obě strany dohodnou, Portmoneum by spravovalo Regionální muzeum v Litomyšli, které kraj zřizuje. Podle jeho ředitele Reného Klimeše jde o světový unikát.

„To, že by Portmoneum převzal kraj, by byla dobrá záruka toho, že bude dál provozované a přístupné veřejnosti,“ dodal Klimeš.

Grafik, mystik, malíř a spisovatel Váchal přijal pozvání svého přítele Josefa Portmana do Litomyšle v roce 1920. Milovník umění a amatérský tiskař si přál, aby mu Váchal vyzdobil stropy a stěny jeho domku. Kresbami a řezbami také proměnil venkovský nábytek. Když později Váchal popsal v Krvavém románu Portmana jako skrblivého hraběte, tiskař se urazil a knihu si nechtěl koupit. Litomyšl spisovatel naopak vylíčil barvitě a domek nazval Portmoneem.

Dům koupil od Národní galerie v roce 1991 majitel nakladatelství Paseka Ladislav Horáček, který Váchalovo dílo obdivoval. Následně začaly záchranné práce. Podmáčený objekt potřeboval nové omítky. Restaurátoři proto vůbec poprvé použili metodu transferu, přenesli olejomalby, které Váchal nanesl přímo na hlinku.

Vloni majitel nakladatelství zemřel a jeho dvě dcery se rozhodly Portmoneum prodat. Muzeum je veřejnosti přístupné od roku 1993. V hlavní sezoně jej lze navštívit od května do září, v dubnu a říjnu o víkendech. Mimo sezonu má otevřeno pouze po dohodě. Ročně jej navštíví okolo 4000 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi