Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sobotka láká Hollywood: Přijeďte k nám točit, vrátíme vám až pětinu nákladů

Autor: ČTK, tmp - 
4. dubna 2016
19:55

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v pondělí pokusil přesvědčit zástupce předních hollywoodských společností o atraktivitě Česka jako filmové destinace. Přímo v srdci Hollywoodu v jedné z filmových hal v krátkém projevu vyzdvihl například českou filmovou tradici, množství profesionálů ve filmových profesích či možnost investičních pobídek.

„Máme v České republice už celé generace vynikajících filmových profesí, jako jsou kameramani, filmoví architekti, zvukaři, herci, kaskadéři, hudebníci, technici. Tohle všechno podle mého názoru představuje velké bohatství, kterým Česká republika disponuje,“ řekl Sobotka představitelům společností Universal Studios, Warner Bros., Walt Disney, Paramount Pictures, Sony Pictures a Twentieth Century Fox.

„Jsme schopni v České republice nabídnout vysokou kvalitu poskytovaných služeb, kvalitní filmovou infrastrukturu, a to, co je také zajímavou příležitostí, je ohromná rozmanitost lokací,“ řekl. „Na malé ploše nabízíme filmařům architekturu všech historických stylů a epoch, a to v těsné blízkosti různorodých a nádherných přírodních lokací,“ poznamenal dále Sobotka. Zdůraznil také stabilitu a bezpečnost České republiky.

Ministerský předseda připomněl i velký zájem amerických filmových studií o natáčení v Česku počátkem 90. let. Postupně ale poklesl, podle něj i proto, že Česká republika nenabízela investiční pobídky pro filmaře tak jako země v okolí. Zvýšit atraktivitu Česka pro filmaře má i nový zákon týkající se pobídek, který už prošel sněmovnou. „Chtěl bych zdůraznit, že vládě České republiky záleží na tom, abyste se se svými filmovými a televizními projekty do České republiky vrátili,“ dodal Sobotka.

„Filmařům budeme vracet náklady“

Novela týkající se filmových pobídek má za cíl zjednodušit jejich systém. Nyní se výzva k podávání žádostí zveřejňuje pouze na začátku roku, podle novely by to mělo být možné kdykoliv během roku. Změna by měla zabránit odchodu zahraničních produkcí do jiných států. Pro filmové pobídky na letošní rok rozpočet ministerstva kultury počítá s 800 miliony korun.

Takzvané pobídky ve formě vrácení 20 procent prokazatelně utracených nákladů nabízí Česko zahraničním filmařům od roku 2010. První roky ale byla suma, kterou na ně stát vynakládal, nízká, a tvůrci dávali přednost jiným zemím. Loni už byly pobídky přibližně ve stejné výši jako letos a do ČR přinesly investice ve výši 4,5 miliardy korun, což je největší částka za posledních 12 let.

fotrpjotr ( 5. dubna 2016 02:42 )

Co by tady točili,bezdomovce,fronty na pracáku a rozkradené továrny?

vIadimir1950 ( 5. dubna 2016 00:29 )

Bravo Sobotka !!!

zdenios ( 5. dubna 2016 00:11 )

S Čínou to nevyšlo? Hollywood je pobídkou už hodně dlouho. Jen aby si nevymysleli natočit atomovou turistiku z východu. Všechny takové filmy akorát mohou být motivem se realizovat více než se tomu vyvarovat. Sranda by bylo, kdyby se rozkodli napsat a natočit historicko-současný velkofil o Muchovi a jeho epopeji. Restaurovace je v Praze hotová a už ji čeká další rolování. I scénář by mohl být vkladem. A máme-li to vidět. Díky!!!

marti33 ( 4. dubna 2016 22:58 )

Ten kretén má hlavu jen na to aby ji rval z i dům do ***e.

Zobrazit celou diskusi