Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vítězné World Press Photo: Migranti si předávají kojence skrz ostnaté dráty

Autor: ČTK, kle - 
18. února 2016
12:55

Prestižní fotografickou soutěž World Press Photo vyhrál snímek kojence, kterého otec předává pod ostnatým drátem na hranici Srbska a Maďarska. Autorem fotografie zachycující emotivní detail cesty uprchlíků do Evropy je Australan Warren Richardson. V kategorii Sport vyhrál snímek hororového pádu českého lyžaře Ondřeje Banka.

Celosvětovou soutěž fotografických snímků vyhrál Australan Richardson. Fotografii roku pořídil loni v srpnu u maďarské hraniční obce Röszke, kdy se skupina syrských uprchlíků pokoušela, kryta večerní tmou, překonat hlídanou hranici do Maďarska.

Richardsonova fotografie je prvním černobílým snímkem, který vyhrál hlavní cenu od roku 2009. Kromě toho zvítězila rovněž v kategorii Aktualita.

„Byl jsem s nimi asi čtyři hodiny, zatímco hráli s policií hru na kočku a myš, policisté proti nim použili pepřový sprej,“ popsal podle deníku The Guardian Richardson napjatou situaci. Podle předsedy poroty Francise Kohna se stala jeho momentka snímkem roku, neboť „je tak silná díky své jednoduchosti, zvláště díky symbolice ostnatého drátu“.

Snímky zachycující v různých zemích migrační vlnu směřující do Evropy se výrazně prosadily i v dalších kategoriích soutěže. Mezi reportážemi vybrala porota jako vítěze Rusa Sergeje Ponomarjova s jeho sérií fotografií zachycující uprchlíky připlouvající na člunech k řeckému ostrovu Lesbos. Kategorii Lidé vyhrál Slovinec Matić Zorman s fotografií malé dívky za mřížemi uprchlického tábora v Srbsku.

Ital Francesco Zizola nafotil druhou nejlepší sérii v kategorii Současné problémy, když zachytil přeplněný rybářský člun s 500 migranty plující z Libye. Třetí místo v aktualitách pak získal turecký fotograf Bulent Kilic za sérii snímků uprchlíků snažících se ilegálně proniknout přes plot do Turecka.

Tradičně úspěšné byly snímky z válečných konfliktů – nejlepší sérií aktualit i jednotlivým reportážním snímkem se stala díla ze Sýrie. Hned dvě kategorie vyhrály fotografie dokumentující znečištění ovzduší v čínských městech.

„Zlatý“ pád Ondřeje Banka

Snímek Rakušana Christiana Walgrama zachycující hrozivý pád českého lyžaře Ondřeje Banka vyhrál v kategorii sportovních fotografií. Český sjezdař měl loni v únoru štěstí v neštěstí, z hrozivě vypadajícího pádu vyvázl pouze s lehkým otřesem mozku a nalomenou zánártní kůstkou.

Do 59. ročníku soutěže se přihlásilo celkem 5775 fotografů ze 128 zemí a porota vybírala nejlepší z 82 951 snímků.

Podívejte se na oceněné snímky: