Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Slovanská epopej zamíří do Asie. Po návratu ji možná opět uvítá Moravský Krumlov

Autor: ČTK - 
14. února 2016
11:16

Cyklus obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej bude ve Veletržním paláci v Praze k vidění do konce letošního roku. Po následném turné po asijských zemích se do výstavních prostor Národní galerie už nevrátí. Vedení Prahy hledá místo, kde plátna následně uložit. Možností je některý z historických paláců, které město vlastní, ale i diskutovaný návrat do Moravského Krumlova. Ve hře zůstává také výstavba nových galerijních prostor na Letné, uvedl radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL).

„Návštěvníci budou moci cyklus Alfonse Muchy zhlédnout do konce roku 2016,“ uvedla mluvčí galerie Tereza Ježková. „Národní galerie počítá s dalším využitím Velké dvorany pro vlastní výstavní projekty,“ doplnila. Ředitel NG Jiří Fajt počítá pro rok 2017 s dvoranou pro projekt, který by měl pro NG připravit čínský umělec Aj Wej-wej.

Smlouva týkající se epopeje končí v únoru 2017, kdy se plátna přesunou na výstavu do Japonska a následně do Číny. Praha vyjednává o zápůjčce i s Jižní Koreou a Chicagem. „Muchova epopej bude po Asii putovat zhruba dva roky,“ řekl Wolf. „Byla vytvořena pro výstavní účely, aby reprezentovala Prahu a Českou republiku, takže plátna jsou dobře připravena k cestování,“ doplnil.

Muchovo dílo by podle něj mohlo do metropole přitáhnout víc turistů z Asie. Nejasný je ale osud pláten po návratu z cest. „Nabízí se využití honosných paláců, jako je Colloredo-Mansfeldský, Desfourský nebo Clam-Gallasův palác,“ řekl radní. „Možností je i nový výstavní prostor ve zvažované galerii, která by mohla vyrůst na Letné,“ doplnil. Realizace projektu je ale zatím v nedohlednu. Mucha Praze plátna daroval pod podmínkou, že pro ně město nechá vybudovat důstojné expoziční místo. To se dosud nestalo.

Zpět do Krumlova?

Na žádost Moravského Krumlova podle Wolfa Praha zároveň jedná o možnosti návratu epopeje na Moravu. Stěhování děl do Prahy v roce 2011 vyvolalo obrovskou vlnu nevole. Proti se postavil jak Moravský Krumlov, kde bylo Muchovo dílo vystaveno desítky let, tak vedení Jihomoravského kraje, tisíce lidí i potomek, jeden z příbuzných malíře, John Mucha.

Dvacet velkoformátových obrazů Alfonse Muchy znázorňuje dějiny Slovanů. Cyklus je kulturní památkou.

monsegur ( 14. února 2016 12:57 )

Co peklo a Praha schvátí, nikdy nenavrátí!!!  

Zobrazit celou diskusi