Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sekora zavzpomíná na lágr: Rodina zpřístupnila jeho deníky

Spisovatel Ondřej Sekora
Spisovatel Ondřej Sekora  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
5. února 2016
13:02

Pod názvem Deníky Ondřeje Sekory 1944–1945 vyjdou v květnu dosud nepublikované deníkové záznamy známého spisovatele a ilustrátora knih pro děti i dospělé. Jeden ze zakladatelů českého komiksu zachytil ve dvou denících dobu, kdy byl nucen na základě nacistických zákonů nastoupit na konci druhé světové války do pracovního tábora v Německu. Za vydavatelství Albatros Media informovala Veronika Sonnková.

Unikátní deníky nám pozůstalí rodinní příslušníci zpřístupnili až letos,“ uvedl k trýznivému i satirickému svědectví ze života v pracovním táboře programový ředitel Albatrosu Ondřej Müller.

Sekora byl za války perzekvován, protože jeho druhá manželka Ludmila byla židovského původu. Nejdříve musel v roce 1941 opustit redakci Lidových novin a na zbytek války ztratil stálé zaměstnání. Přečkával hlavně díky nakladateli Josefu Hokrovi, který mu vyplácel zálohy na budoucí reedice knih o Ferdovi Mravencovi. V letech 1944 a 1945 pak skončil v nacistických pracovních táborech Klein Stein a Osterode.

Později se Sekora k této části svého života nerad vracel, ale svůj pobyt v lágrech zaznamenal v denících, které přinášejí propojení jeho satirických kreseb s věcnými záznamy života v táboře, který si autor zpestřoval humornými poznámkami a glosami.

Právě oba deníky jsou podle ředitele Müllera klíčem k Sekorově poválečnému levicovému postoji. K jeho snaze distancovat se od své prvorepublikové minulosti přispělo velkou měrou zklamání z chování „měšťanských elit“ během války i v táboře. Autor legendární postavičky Ferdy Mravence v poválečných letech vstoupil do komunistické strany.

Pracovní i soukromý život Sekory včetně neznámých detailů přibližuje zájemcům dlouhodobá výstava, kterou loni získalo a postupně zpracovává Moravské zemské muzeum v Brně. V dokumentech a fotografiích z pozůstalosti se odráží celý Sekorův život od narození přes novinářskou kariéru po sklonek života se statusem zasloužilého umělce. Dokumenty upozorňují i na jeho sportovní aktivity. Sekora například v Česku propagoval ragby, které poznal v Paříži. Jako žurnalista se podíval i na Tour de France. Umělec, jehož dětské knihy dodnes patří k nejprodávanějším, se narodil 25. září 1899 v Brně. Zemřel v sedmašedesáti letech 4. července 1967 v Praze.

dudinka ( 5. února 2016 15:31 )

Anko, to je přece sarkasmus jak Brno...

anka ( 5. února 2016 14:38 )

Soudruhu, nejak vam uslo, ze ten vas komunismus zbankrotoval i v Rusku.  

Zobrazit celou diskusi