Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pořiďte si vlastní zámek. Zn.: Za symbolickou cenu

Autor: ČTK - 
28. ledna 2016
14:33

Prostějovské radnici se stále nedaří najít kupce pro zchátralý zámek v nedalekém Ptení, který už byl několikrát nabídnut k prodeji, avšak zájemci na poslední chvíli své návrhy vzali zpět. Radní se proto rozhodli nabídnout rozlehlou nemovitost obci Ptení a někteří hovoří o tom, že zámek může město prodat i za symbolickou cenu. Obec Ptení nabídku Prostějova zváží.

"V poslední době jsme nedostali žádnou novou žádost na odkoupení zámku. Případný zájem se omezuje pouze na požadavek o podání základních informací nebo o jeho prohlídku. Tak tomu bylo zhruba před dvěma týdny. Nyní čekáme na to, jak se zájemce rozhodne a zda do odkupu půjde," uvedl primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Radnice před několika lety uvažovala o tom, že opuštěný zámek ve Ptení přebuduje na hospic, avšak plány vzaly záhy za své. "Budova zámku je v kopci, terén je pro seniory vyloženě nevhodný," podotkl Pospíšil. Prostějovští radní proto znovu osloví obec Ptení, zda by zámek nechtěla získat do svého majetku. "Opět se budeme dotazovat, jestli by měli o zámek zájem a zda pro něj mají využití. Je to všechno ale otázka financí, dotací," míní Pospíšil.

Danajský dar?

Starosta Ptení Jiří Porteš řekl, že obec zatím nabídku na odkup zámku od Prostějova nedostala. "Určitě o tom budeme uvažovat. Rozhodnout ale bude muset zastupitelstvo," uvedl Porteš. Upozornil, že rozhodování nebude jednoduché, protože podle odhadu si oprava zámku vyžádá bezmála 100 milionů korun. "Zámek je dominanta obce a všichni k němu máme vztah. Nevím ale, jestli by to pro obec nebyl danajský dar," podotkl.

Ptení se zadlužilo kvůli výstavbě kanalizace, takže jeho finanční možnosti jsou nyní omezené. Obec by ale podle starosty mohla podpořit investora, který se rozhodne zámek koupit a opravit. Zámek by mohl být přestavěn například na domov pro seniory, uvedl Porteš.

Odhadní cena objektu byla před několika lety vyčíslena na 4,5 milionu korun. Potenciálním investorům se ale zdála příliš vysoká, protože rekonstrukce zámku bude nákladná. "Osobně mám ten názor, že najde-li se někdo, kdo bude moci nemovitost financovat, opravit a provozovat, zámek bych mu prodal za symbolickou jednu korunu. To je ale pouze můj názor," dodal Pospíšil.

Renesanční zámek ze 17. století získal stát ve 20. letech minulého století během prvorepublikové pozemkové reformy. Prostějov jej koupil o deset let později i s okolním polesím. Od 50. let v něm byly byty zaměstnanců státních lesů a kino, později vyhořel. Zámek se čtyřmi křídly a věžemi v nárožích již několik let upadá.

Na konci roku 2008 se zámek ve Ptení dokonce dostal na seznam nejohroženějších památek, který sestavili pracovníci Národního památkového ústavu. K zámku přináleží asi 8500 metrů čtverečních pozemků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi