Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rozhovor: Nástupkyni Agathy Christie vychází nový psychothriller

4. prosince 2015
14:54

Agatha Christie je podle ní nejlepší autorka krimi v dějinách literatury a kdykoliv někdo řekne slovo záhada, rozzáří se jí obličej. „Jsem závislá na záhadách,“ nechala se slyšet britská spisovatelka Sophie Hannah, která 3. prosince navštívila Prahu, aby zde osobně představila svůj napínavý thriller Pusinka.

Ve svém románu Pusinka, který právě vyšel česky, se věnujete vztahu mezi matkou a dítětem, váš předchozí thriller Bludná sdělení zase ukazoval temnou stránku randění přes internet. Co mají tyhle příběhy společné?

Zkoumání lidské duše. Na čem mi záleží nejvíc, jsou originální příběhy postavené na lidské psychice. Lidé jsou totiž nejzáhadnější bytosti na světě. Mnohem záhadnější, než si většina z nich uvědomuje.

Pusinka začíná působivou scénou – otec a matka se nemůžou shodnout na tom, jestli dítě v postýlce je jejich. Otec tvrdí, že ano, matka trvá na tom, že jí dítě někdo vyměnil…

Obvykle se snažím čtenáře zaujmout hned na začátku. Myslím, že první věty jsou hrozně důležité. Většinou jich vyzkouším hned několik, než jsem spokojená. Správná první věta by měla obsahovat náboj napětí, něco co čtenáře donutí číst dál. Moc nefandím knihám, které začínají rozvláčným popisem kopců, protože v dnešní době plné podnětů není těžké knihu odložit, když vás nezaujme hned na začátku. Když píšu knihu, vždycky začnu buďto se záhadou na začátku, nebo s řešením na konci. Ten zbytek domýšlím později. V Pusince jsem například nejprve měla tu úvodní scénu, v Bludných sděleních to bylo naopak, tam jsem nejdřív vymyslela rozřešení.

Dědicové Agathy Christie si vás osobně vybrali, abyste napsala nové příběhy Hercula Poirota, Vraždy s monogramem vyšly loni. Neomezuje vás, když musíte psát o postavě, která už byla důkladně popsána v desítkách knih?

Naopak, je to jako psát o živém člověku, o někom koho velice dobře znáte. Je to jednodušší v tom, že nemusíte vymýšlet nic nového. Samozřejmě musela jsem přijít s novou zápletkou, ale detektiv byl daný. Ve Vraždách s monogramem jsem navíc vypustila postavu Hastingse a Poirotovi s případem pomáhá policista ze Scotland Yardu Edward Catchpool, který příběh zároveň i vypráví. Tím jsem nastavila trochu odlišný tón od knih Agathy Christie.

Pracujete už na další knize s Poirotem?

Ano, zbývá mi posledních jedenáct kapitol, které musím odevzdat do konce roku. Anglický název bude Closed Casket (doslova Zavřená rakev, český název dosud nebyl zveřejněn, pozn. aut.) a vyjde v září 2016, ke stému výročí vydání prvního příběhu s Poirotem. Kniha se odehrává na velkém sídle v jižním Irsku. Obsahuje asi můj dosud nejlepší a nejgeniálnější nápad na zápletku, když to řeknu skromně. (smích)

Máte nějakou nejoblíbenější knihu od Agathy Christie?

Mám několik nejoblíbenějších. Ze všech nejvíc se mi asi líbí Po pohřbu, ale co se týče promyšlenosti zápletky, tak nejvíc obdivuju Vraždu v Orient expresu. Řekla bych, že Agatha Christie mě velice ovlivnila i v psaní mých knih. Začala jsem její knihy číst, když mi bylo dvanáct, a všechny ty zápletky a rozuzlení ve mně nepochybně něco zanechaly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi