Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rusko projednává "genocidu" na Ukrajině: Měli se jí dopustit armádní jednotky!

Autor: ČTK, tp - 
29. září 2014
23:00

Rusko obviňuje Ukrajinu z genocidy na ruskojazyčném obyvatelstvu. Tento válečný zločin nyní projednávají příslušné úřady. Podnětem se staly údajné masové hroby, které nalezli separatisté v místech, kde byly dříve ukrajinské jednotky. Vláda v Kyjevě jakékoli zprávy popírá a ze stejných zločinů nařkla separatisty.

Ruské úřady dnes oznámily, že začaly vyšetřovat spáchání zločinu "genocidy ruskojazyčného obyvatelstva" na východě Ukrajiny, kde po pět měsíců sváděli boje proruští povstalci s ukrajinskou armádou, než počátkem září uzavřeli příměří.

Na bojišti nyní povstalci hlásí nálezy údajných masových hrobů. Moskva připisuje ukrajinskému vedení vinu za smrt nejméně 2500 lidí. "Vyšetřování zjistilo, že (...) nezjištěné osoby z nejvyššího politického a vojenského vedení Ukrajiny (...) vydávaly rozkazy k úplnému vyhlazení ruskojazyčných občanů," uvedl mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin.

V důsledku bezohledného nasazení raketometů Grad a Uragan, neřízených leteckých raket, taktických raket Točka-U a dalších druhů těžkých zbraní zahynulo podle Markina nejméně 2500 lidí a více než 300.000 lidí muselo prchnout ze svých domovů do Ruska. Za genocidu hrozí v Rusku až 20 let vězení i trest smrti, připomněl mluvčí dle Interfaxu a dodal, že počínání lidí z ukrajinského vedení, kteří vydávali rozkazy, je trestné nejen z pohledu ruských zákonů, ale i mezinárodních norem.

Ruští vyšetřovatelé nemají žádné pravomoci mimo Rusko, podotkla agentura AFP a dodala, že v konfliktu, který si podle OSN vyžádal více než 3200 mrtvých, nasadily těžké zbraně obě strany, jak ukrajinská armáda, tak proruští separatisté. Ukrajinské úřady na prohlášení ruských vyšetřovatelů ještě nereagovaly. Kyjev naopak Moskvu obviňuje z podpory separatistů i přímého zapojení ruských jednotek do bojů.

Tři masové hroby, které separatisté nalezli na východě Ukrajiny v místech dislokace ukrajinských jednotek, podle agentury ITAR-TASS viděli o víkendu pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). "Kolik je tam těl a jak ti lidé zemřeli, se zjistí při exhumaci," uvedl "vícepremiér" doněckých povstalců Andrej Purgin. Údajně čtyři oběti z jednoho hrobu byly zabity výstřely do hlavy zblízka. V dané oblasti údajně působil prapor ukrajinských dobrovolníků Ajdar, kterému přehmaty i válečné zločiny vyčetla i mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International.

Naopak šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentin Nalyvajčenko dnes podle agentury Unian prohlásil, že na povstaleckých územích na východě Ukrajiny, v okolí Doněcka i dalších měst, existovaly koncentrační tábory, mučírny, popraviště a masové hroby ukrajinských občanů, zavražděných separatisty, kteří mezitím prchli do Ruska.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

suov ( 30. září 2014 20:07 )

Teda to je ale bordel, jestli to je pravda, udělejte už pořádek na Ukrajině, a ty, kteří vraždilí tvrdě potrestat, s nikým se nepárát,,,

japos22 ( 30. září 2014 02:19 )

Není to překvapení, tyhle zprávy se objevovaly již dříve, ovšem náš tisk je ignoroval, i všichni ochránci lidských práv v Evropě

Zobrazit celou diskusi