Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Další teorie: Let MH 17 sestřelili ukrajinští dezertéři!

Autor: tp, ČTK - 
16. srpna 2014
16:59

Počet verzí, které vyšetřovatelé musí projít, než zjistí, co se vlastně stalo v červenci při sestřelení letu MH17, je ohromný. Rozvědka však přišla s novou teorií. Letoun zřejmě sestřelili ukrajinští dezertéři vycvičení armádou. Někteří z vojáků totiž zůstali na anexovaném Krymu. Obsluhovat systém BUK, který zničil letadlo, by totiž separatisté určitě nezvládl!

S novou verzí o okolnostech zkázy malajsijského letadla, které v polovině července po zásahu raketou spadlo na východě Ukrajiny, dnes přišla ukrajinská kontrarozvědka SBU.

Stroj, na jehož palubě zahynulo 298 lidí, podle SBU mohli sestřelit ukrajinští vojáci, kteří po březnové ruské anexi Krymu přeběhli na ruskou stranu. Podle analýz ukrajinských expertů lze považovat za vyloučené, že protiletadlový systém Buk, jímž byl malajsijský boeing zřejmě sestřelen, obsluhovali ozbrojenci z řad místního ruskojazyčného obyvatelstva.

"Ani žádné krátkodobé kurzy by jim nepomohly. K obsluze takové zbraně je zapotřebí nejen profesionální výcvik, ale i zkušenost ze cvičných střeleb," řekl zdroj z SBU. Ukrajinští vyšetřovatelé prý prověřují řadu verzí. "Je mezi nimi i verze, podle níž ukrajinští vojenští specialisté, kteří zůstali na území okupovaného Krymu, přeběhli k ruské armádě," říká zdroj.

O této variantě podle agentury hovořil nedávno v kyjevské televizi zástupce ředitele SBU Viktor Jahun. U krymského města Jevpatorija je podle Jahuna cvičná střelnice, kde se pravidelně konaly manévry jednotek ukrajinské armády a jednotek protivzdušné obrany. Právě tam byla dislokovaná jednotka určená k obsluze systémů Buk. "Není vyloučeno, že z některých jejích příslušníků se stali pachatelé," konstatoval Jahun. Vyšetřování příčin katastrofy se na místě pádu letadla kvůli pokračujícím bojům prakticky zastavilo.

Černé skříňky, obsahují záznam letových dat a palubní komunikace, analyzují experti v britském Farnborough. Podle ukrajinských novinářů v uplynulém týdnu odeslali předběžné výsledky své práce do Nizozemska a Malajsie. Výsledky jejich zkoumání mají být zveřejněny v září.

efkou ( 17. srpna 2014 08:38 )

Vrátit se do školy? vejška stačila, mladej pane. Jinak škola bych řek, že je právě to, cco ve vás utvořilo tenhle názor, navěšet bulíky malým dětem, je to nejjednoodušší a nejefektivnější co může bejt. Stejně jako funguje reklama, tak funguje i školství, politika, media, atd)) Ale američani vám brzo přijedou napomoc, nebojte

maramara ( 16. srpna 2014 21:48 )

To je taky pravda.Je to z mé strany trochu paranoidní, přiznávám.Hlupákům ale nic stejně nevysvětlíš.Jenom se člověk zbytečně rozčílí.Ale musíme to s nimi zkoušet znovu a znovu, jako Pankrác,Servác a Bonifác v pohádce Tři veteráni.

abyss ( 16. srpna 2014 21:15 )

Já si myslím, že to jsou jenom rudí hlupáci, neschopní skousnout současnou realitu.

maramara ( 16. srpna 2014 21:14 )

Jo a ještě něco pro naše proruské agenty.Vraťte se zpátky do školy a nechte se přezkoušet z elementární logiky.Jestli jsou podle vás ukrajinští dezertéři něco jiného než separatisté,tak to vysvětlujte někde v nějaké mateřské školce.Tam vám možná uvěří.Ne tak v této diskusi.

abyss ( 16. srpna 2014 21:13 )

hloupý, ničím nepodložený výmysl

Zobrazit celou diskusi