Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Princ Charles si nebral servítky: Putin je jako Hitler!

Autor: shp - 
21. května 2014
12:02

Britský princ Charles si nebral servítky a přidal se na stranu kritiků ruského postupu vůči Ukrajině, když ruského prezidenta Vladimira Putina přirovnal k Adolfu Hitlerovi. Charlesova kancelář však odmítla princova slova potvrdit s tím, že neoficiální vyjádření nekomentuje

Princ totiž srovnání šéfa Kremlu s nacistickým vůdcem učinil v soukromém rozhovoru během návštěvy muzea uprchlíků v Kanadě.

Rozruch kolem princova vyjádření rozvířil britský deník Daily Mail. Jeho reportér se totiž zeptal  Marienne Ferguson (78) která s princem mluvila během jeho úterní návštěvy muzea uprchlíků v Halifaxu, o čem si povídali. „Když jsem mu ukázala výstavu, hovořili jsme o mé rodině a o tom, jak jsem se dostala do Kanady,“ řekla deníku rodačka z Polska, která do Kanady uprchla v roce 1939. „Princ pak řekl: A teď dělá Putin něco podobného jako Hitler.“

„Musím říct, že s ním souhlasím, a jsem si jistá, že další lidé také. Byla jsem překvapená, že něco takového zmínil, protože vím, že (členové královské rodiny) tyhle věci říkat nemají, bylo to ale od srdce a velice upřímné,“ dodala Ferguson.

Věta vyřčená Charlesem vzbudila rozruch zejména v Británii. „Charlesovi zastánci budou argumentovat, že jeho názory jsou v souladu s těmi, kdo byli šokováni postupem ruského prezidenta na Ukrajině. Jeho kritici se ale domnívají, že nezvolená budoucí hlava státu by měla být vidět, ovšem ne slyšet,“ napsal komentátor BBC Peter Hunt.

Srovnání Putina s Hitlerem nezaznělo poprvé. Ještě explicitněji ho vyslovila třeba bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton. Ta v březnu řekla, že pokud Putin anexi Krymu zdůvodňuje ochranou zájmů ruských občanů, připomíná to 30. léta, kdy Hitler před zabráním Rakouska a Sudet tvrdil totéž. Ruského prezidenta s nacistickým vůdcem srovnal třeba i kanadský ministr zahraničí John Baird či šéf německé diplomacie Wolfgang Schäuble, připomněl britský deník The Times.

itartas ( 28. května 2014 15:28 )

Pro nevzdělaného troubu OLKLA, který tvrdí, že Rusové vynalezli pouze koncentrák a zemljanku: většina z předních světových vědců a inženýrů, byli z Ruska. Jabločkov a Lodygin vynalezli první el.žárovku, Popov – bezdrátový telegraf, Sikorsky vytvořil vrtulník a bombardér, Sergej Prokudin-Gorskii vynalezl barevnou fotografii, Zworykin – Televizi. Dva z pěti zakladatelů Hollywoodu přišly z Ruska,slavná vůně „Chanel № 5″ nepochází přímo od Coco Chanel, ale od ruského parfuméra a chemika, Ernesta Beauxe, motory pro společnost „Daimler“ vyvinul ruský inženýr Boris Lutsk, První videorekordér byl představen v roce 1956. Jejím představitelem byla americká společnost Ampex, duchovním otcem je Alexandr Michajlovič Ponyatov. „AMP“ – jsou počáteční písmena jeho jména. Stačí ti to cipe pro začátek? Než něco napíšeš, tak si to rozmysli, ty intelektuálně vybrakovaný mrzáku!Mně vůbec nejde o to, že je to ruský, německý nebo americký, jde mi o pravdu a spravedlnost.

itartas ( 26. května 2014 10:47 )

olkl... Rusko neproslulo nezdravou sračkou zn.Coca Cola nebo pivem. Rusko má něco co nemá jen tak někdo, skoro bych si troufla říci, má to nejcennější co na světě nikdo nemá a to duchovní hodnoty, národní hrdost a neskonalé vlastenectví. Ty se nedají ani sežrat, vychlastat ani se na nich nedá jezdit, ty intelektuálně a citově vyrabovaný mrzáku. Mimochodem abych se na okamžik snížila na tvou úroveň ty materialisto- tak ruský kaviár těm co vymysleli Google a Coca Coly náramně chutná a nežerou žádný jiný a ve velkém ho zalívají vodkou.

itartas ( 26. května 2014 08:54 )

zabibol...cos to vyplodil za šity?

itartas ( 26. května 2014 08:53 )

olkl...ty nakonec on má pravdu...ti tam mají tolik prachů, že si klidně zaplatí i žoldáky z Amíkova, aby je ochránili, když to bude potřeba.To je ten smutný paradox!

itartas ( 26. května 2014 08:52 )

Zobrazit celou diskusi