Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Strach o českého vojáka na Ukrajině: Takhle zacházejí se zajatci!

Autor: ljš, ČTK - 
27. dubna 2014
13:00

Zmlácení, se zavázanýma očima a bez kalhot, tak nechali proruští separatisté elitní ukrajinské vojáky, které zajali. V rukou přitom mají také osud několika pozorovatelů OBSE včetně jednoho Čecha. Chovají se k nim stejně?

Ruské noviny "Komsomolskaja Pravda" zveřejnily video, na němž je vidět trojice spoutaných mužů. Na sobě mají jen slipy a třička. Ruce mají svázané za zády a přes oči šátek. Na rukou a nohou jsou patrné pozůstatky bití. Jeden z nich má navíc kolem hlavy zakrvácený obvaz.

Podle deníku se jedná o eletní ukrajinské vojáky, kteří byli nedávno zajati. V pátek přitom separatisté zadrželi také autobus s vyjednavači OBSE, mezi nimiž byl i jeden Čech.

S rukojmími se zatím spojit nepodařilo. Ukrajinská tajná služba sdělila, že zajatci jsou drženi v nelidských podmínkách a jednomu je dokonce upírána nutná lékařská pomoc. To dnes však šéf separatistů Ponomarjov odmítl. "Daří se jim dobře. Jeden z mužů sice trpí cukrovkou, má ale zajištěnu potřebnou péči," řekl.

Zároveň potvrdil, že jsou o jejich propuštění ochotni vyjednávat s delegací Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE. Vojáci jsou rukojmími situace, ale myslím si, že všechno bude v pořádku. Dosáhneme nějaké dohody," citovala Ponomarjova agentura Reuters.

Separatisté tvrdí, že zajatci jsou špióni NATO, protože u nich byly nalezeny dokumenty nasvědčující tomu, že vyvíjeli výzvědnou činnost. "Když nalezneme mapy, ve kterých jsou údaje o našich strážních stanovištích, vyvolává to dojem, že jde o lidi vykonávající určitou špionážní misi," prohlásil.

itartas ( 28. dubna 2014 12:17 )

Mně je to strašně líto, že zase bude někde bratrovražedný boj a užitek z toho bude mít někdo úplně jiný. Nakonec jim tam nalítnou kámoši z Obamova a rozmlátí jim tam všechno co léta budovali a budou mít zase hov/no. pak jim na to půjčí mrzáci za skvěléééééé úroky a bude po vtákách. Tak to jde pořád dokola.

itartas ( 28. dubna 2014 12:15 )

..jo známe i ty na té druhé straně barikády, co na své zajatce chčijí anebo jim vypíchnou oči!

zabibol ( 28. dubna 2014 09:07 )

Tyto odporná ruská zvěrstva známe z dob 23leté ruské okupace Československa.

reggina ( 27. dubna 2014 22:37 )

postreh! jsou to ukrajinci z Alfy...

stařec ( 27. dubna 2014 17:52 )

Neměli tam co dělat,můžou být rádi,že nejsou bradou vzhůru !!!!

Zobrazit celou diskusi