Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Medvěděv hrozí Ukrajině: Pokud se připojíte k EU, pomstíme se!

Premiér Dmitrij Medveděv hrozí Ukrajině ukončením obchodní a hospodářské spolupráce.
Premiér Dmitrij Medveděv hrozí Ukrajině ukončením obchodní a hospodářské spolupráce.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
5. dubna 2014
12:42

Pokud Ukrajina zruší členství ve Společenství nezávislých států nebo podepíše asociační smlouvu s Evropskou unií, přijme Rusko odvetné kroky. Na konferenci ruských zemědělců ve Volgogradu to dnes prohlásil premiér Dmitrij Medveděv.

Rusko podle něj bude nuceno chránit svůj zemědělský trh s využitím nástrojů, které mu dává členství ve Světové obchodní organizaci.

Moskva podle Medveděva přezkoumá veškeré smlouvy o agrární spolupráci a zajistí ochranu ruského zemědělského trhu. "Je to tvrdý krok, ale budeme nuceni k němu přistoupit," řekl premiér. "Na srdci máme zájmy našich vlastních zemědělských výrobců, a nikoli někoho cizího. To musejí všichni pochopit," konstatoval předseda ruské vlády.

Moskva vyhrožovala Ukrajině zablokováním obchodní a hospodářské spolupráce už loni na podzim, kdy se Kyjev chystal k podpisu smlouvy o přidružení k EU. Tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ale podpis pod asociační smlouvou koncem listopadu na poslední chvíli odvolal. Rusko poskytlo za odměnu Kyjevu půjčku 15 miliard dolarů a snížilo pro ukrajinské odběratele o třetinu vývozní cenu zemního plynu.

Janukovyč byl v únoru svržen a nové ukrajinské vedení podobný scénář vylučuje. Ukrajina před dvěma týdny podepsala politickou část asociační smlouvy, kterou považuje za první krok k unijnímu členství. Celý komplex dohod by měl být podle představ unijních diplomatů podepsán nejspíš někdy po 25. květnu, kdy se mají na Ukrajině konat prezidentské volby. Poté budou muset smlouvy projít také ratifikačním procesem v unijních státech.

Rusko na sblížení Ukrajiny s Evropou reagovalo prudkým zvýšením cen plynu. Moskva nejprve zrušila slevu přiznanou Kyjevu za pronájem sevastopolské námořní základny na Krymu, později pak odvolala bezcelní režim pro plynové dodávky. Cena za plyn se tak zvýšila o zhruba 200 dolarů na 485 dolarů za tisíc krychlových metrů.

kkkastr ( 7. dubna 2014 18:37 )

Bídně jsme na tom všichni a jen díky takovejm patolízalům jak jsi ty

kkkastr ( 7. dubna 2014 18:23 )

santixkauzi Ano jsi vítěz a všem jsi nám to nandal. Jsi vítěz a máš plné právo na to být hrdý. Ty který jsi obětoval i prosté chození do práce, jedinému psát své stupidní příspěvky a publikovat ještě stupidnější obrázky a který argumentuje stále dokola větou za kterou by se styděl i neůspěšný absolvent zvláštní školy, kterého vyloučili za celkovou tupost, kterým ty každopádně jsi. Musíš být hrdý na to jak matky od rodin dělají i za minimální mzdu abys s jejich daní dostal své sociální dávky. Buď hrdý až vyjdeš na svých křivých nohách na poštu pro dávky a děti se ti budou jako vždy smát. Narovnej svou zhrbenou postavu a vypni uhrovité čelo a řekni: Jsem vítěz. Na rohu se ti budou smát dívky a ty vypni svou bradu s několika chlupy na kterých ulpěly zbytky včerejšího jídla a řekni jim" Jsem vítěz. Jsi. Jsi nejtupější Čech, Evropan, ale i nejtupější stupído celého světa a vesmíru. JSI SANTIXKAUZ

kkkastr ( 7. dubna 2014 18:23 )

No a tebe letecky do nějaké zemičky kterou vyrabovalo hrdinské USA

kkkastr ( 7. dubna 2014 18:21 )

A co ti konkrétně dělali mimo to že byli zavření v kasárnách?

e.44 ( 7. dubna 2014 12:05 )

..a rozhod se že mu Krym nestačí, že k honění ega potřebuje víc (a bude potřebovat stále víc) a tak chce celou Ukrajinu, už tam rozpoutává další nepokoje, nechává střílet ukrajinské důstojníky, u hranic haraší provokativně zbraněma......nezbývá než doufat, že bude zastaven než dojde až k nám, k dřívější neoficiální svazové republice.

Zobrazit celou diskusi