Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kreml hlásí: Na Rusko chtěli zaútočit ukrajinští teroristé!

Autor: tp, ČTK - 
3. dubna 2014
23:33

Ruské speciální jednotky zatkly desítky Ukrajinců podezřelých z údajného plánování teroristických útoků na různé oblasti v Rusku během referenda o nezávislosti Kremlu minulý měsíc. Kromě toho se prý Ukrajinci snažili spojit s radikálními skupinami a společně útočit na integritu Ruska.

Ruské zvláštní služby zadržely 25 Ukrajinců kvůli podezření, že chystali teroristické útoky v Rusku podle instrukcí ukrajinské tajné služby SBU. Oznámila to dnes ruská polostátní televize NTV, která podle ruské opozice často slouží jako nástroj Kremlu k očerňování domácích a zahraničních nepřátel.

Mluvčí SBU ruské nařčení odmítl jako "nesmysl". Televizní zpráva o zatčení údajných teroristů a diverzantů z Ukrajiny zazněla krátce poté, co šéf SBU obvinil ruskou tajnou službu FSB, že se 26 jejích agentů podílelo na únorovém masakru v kyjevských ulicích. FSB nařčení odmítla."Podle údajů zvláštních služeb se teroristické útoky připravovaly v období od 14. do 16. března v sedmi regionech, včetně Rostovské, Volgogradské, Tverské, Orlovské a Belgorodské oblasti, Kalmycké republice a v Tatarstánu. Zatčeno je 25 lidí, mezi kterými jsou tři aktivisté Pravého sektoru. Už se přiznali, že dostali instrukce od SBU," uvedla NTV.

Právě 16. března se na Krymu konalo referendum, ve kterém tamní Rusové drtivou většinou schválili připojení ukrajinského poloostrova k Rusku. Pravý sektor je radikální ukrajinská organizace, která během kyjevských protestů proti režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyče sehrávala roli ochranky tvrdého jádra demonstrantů. Ruská kontrarozvědka FSB mezitím podle agentury RIA Novosti zatčení 25 podezřelých Ukrajinců oficiálně potvrdila. "Nesmysly nekomentujeme," zareagovala SBU podle webu Ukrajinska pravda. "Samozřejmě, že je to nesmysl. Ani nemá smysl komentovat nesmysl. Je to lež a propaganda Kremlu," řekl mluvčí Pravého sektoru Arťom Skoropadskyj.

Úkolem diverzantů podle NTV bylo také zaznamenávat pohyby ruských jednotek v pohraničních oblastech s Ukrajinou a navázat styky s ruskými radikálními organizacemi. Zatčení se podle televize doznávají vyšetřovatelům. Agentura ITAR-TASS poznamenala, že již dříve se v médiích objevily informace o zatčení skupiny Ukrajinců, kteří se chystali v Rusku páchat extremistické činy. O zatčení Ukrajince, který se v okolí Moskvy chystal organizovat "partyzánskou válku", referoval minulý měsíc spolupracovník prezidenta Vladimira Putina. Zatčený byl prý vybaven obrovským arzenálem zbraní, munice a výbušnin.

kkkastr ( 5. dubna 2014 09:39 )

Aspiruješ na to porazit v hlouposti santixkauze

kkkastr ( 4. dubna 2014 22:27 )

Zas nás budou miliony

kkkastr ( 4. dubna 2014 22:26 )

Ha ha ha jsem zvědav jestli tvůj tupý zamindrákovaný mozeček někdy vyplodí i něco jiného. Ale myslím že ne. Jseš sociálně vyčleněný nikdo tě nechce i zvíře nad tebou ohrne čuák a tvůj strach z komoušů pramení z toho že by mohli zavést povinost pracovat. A práce to je pro tebe opravdu veliké fuj. Hlavně se nevztekej stupído ať tě to neklepne

kung-fu-jane ( 4. dubna 2014 22:25 )

zabivole, o historii víš velké kulové a ani nemá cenu ti něco vysvětlovat, protože jsi retardovaný magor s fašistickými manýry.

kung-fu-jane ( 4. dubna 2014 22:22 )

zabivole, strč si ty svoje životní moudra do zadku. Nikam jinam totiž nepatří

Zobrazit celou diskusi