Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vojenské manévry: Stíhačky USA v Polsku, Rusové nad Arktidou, Středozemním mořem i v Bělorusku!

Americké stíhačky F-16 jsou v Polsku, Rusové vyslali své jednotky do Běloruska
Americké stíhačky F-16 jsou v Polsku, Rusové vyslali své jednotky do Běloruska  (Autor: EPA, Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
14. března 2014
08:38

V rámci ukrajinské krize dochází k dalšímu přesunu vojenských jednotek. Američané poslali své stíhačky F-16 do Polska, Moskva zareagovala vysláním šesti stíhaček Su-27 a tří nákladních letounů do Běloruska. Další cvičení podnikli nad Středozemním mořem, vedle toho však naplánovali i poněkud kuriózní výsadek - na Arktidu! Jenže právě za ním je třeba vidět mnohem více. Touhu po neobjeveném nerostném bohatství a obnovení bývalých sovětských základen!

Napjatá situace na Ukrajině a střety mezi prozápadními a proruskými demonstranty jsou jen jedním ze střípků současné nevraživosti mezi Západem a Putinovým Ruskem. Třecích ploch je více, i když východní Ukrajina a poloostrov Krym jsou v současné době nejjasnějším problémem.

Ukrajina žádá USA o zbraně. Zatím marně

Spojeným státům přitom leží na stole žádost nového ukrajinského vedení o vojenskou podporu a dodávky zbraní. "Posuzujeme žádosti, které byly předloženy," řekl AFP představitel Pentagonu a dementoval tak zprávy, že Washington již tuto žádost odmítl. O pomoc požádali Ukrajinci během návštěvy premiéra Arsenije Jaceňuka v Bílém domě. Vojenskému zásahu se však zatím USA vyhýbají a chtějí situaci řešit diplomaticky. 

Kyjev prý zaslal do USA podrobný seznam, obsahující kromě zbraní a munice i položky, jako jsou potravinové dávky, spojovací vybavení, letecké palivo či přístroje pro noční vidění. Pentagon ale souhlasil jen s dodávkou potravin, která by měla začít v příštích dnech. 

Lukašenko zavolal, Rusové jsou v Bělorusku

Ostraha západních hranic běloruského spojence, to je oficiální důvod pro vyslání ruských letadel do Lukašenkova Běloruska. Přistály v Bobrujsku. Vladimir Putin a Alexander Lukašenko během ukrajinské krize jednali již několikrát, platí za spojence a partnery. Běloruský vůdce proto neváhal vyzvat ve středu Putina, aby zvýšil bojovou aktivitu tváří v tvář "rostoucí aktivitě NATO".

Poblíž běloruských hranic totiž dochází ke cvičení Severoatlantické aliance. A hlavně - do Polska na základnu Lask ve čtvrtek dorazilo celkem 12 amerických stíhaček F-16.

"Po završení všech nezbytných příprav se posádky ruských stíhaček zapojí do společné bojové služby s běloruskými kolegy s cílem uskutečňovat vzdušný průzkum a zajišťovat ochranu a obranu vzdušného prostranství svazového soustátí," uvedlo ruské ministerstvo a pohrozilo, že odpoví "adekvátními protiopatřeními" na další koncentraci vojsk ve státech sousedících s běloruským spojencem.

Během pátka pak ruské námořnictvo ohlásilo manévry stíhaček a helikoptér také nad Středozemním mořem. Jde přitom již o několikáté armádní cvičení od krize na Ukrajině.

Ruský výsadek na Arktidě

Ruské jednotky jsou však v pohotovosti i jinde. Prapor 350 Putinových výsadkářů dnes uskutečnil úspěšný výsadek z letounů IL-76 a přistál na ostrově Kotělnyj na Novosibiřských ostrovech v Severním ledovém oceánu.

Šlo prý o první hromadný výsadek parašutistů a bojové techniky v Arktidě v ruských dějinách. Parašutisté podle plánu cvičení neustále čelili palbě protivníka, přesto však během 40 minut dokázali ovládnout letiště i zlikvidovat mobilní skupiny nepřítele... Během necelé hodiny pak prý byli připraveni na dobytém letišti přijímat letouny s posilami a těžkou technikou, uvedl mluvčí výsadkových sil, podplukovník Jevgenij Meškov podle agentury Interfax.

Ruští představitelé dali už několikrát najevo, že jsou odhodláni i silou prosadit ruské zájmy - a patrně nejen v Arktidě, kde si Rusové nárokují přírodní zdroje. Prezident Vladimir Putin koncem loňského roku ohlásil, že Rusko v roce 2014 vytvoří nové vojenské útvary a rozmístí je přednostně na severu země a v Arktidě. Moskva tu hodlá obnovit vojenské základny zanedbané po rozpadu SSSR počátkem 90. let.

Také arktické oblasti se v posledních letech stávají oblastí rostoucího soupeření. Nároky na region, kde se podle expertů nachází asi 13 procent dosud neobjevených světových zásob ropy a 30 procent zásob zemního plynu, vznáší kromě Ruska i Kanada, USA, Norsko a Dánsko.

gabreta ( 21. září 2014 02:32 )

No jo. Lukašenko má obavy, když se v Pobaltí houfuje agresor a provokuje!! Jestlipak Obama nezbělá vzteky, až mu Putin nacpe rakety na Kubu??

suov ( 21. března 2014 16:38 )

Tebe udělali z kobylího salámu, nejsi náhodou bratr Ramba?

suov ( 21. března 2014 16:35 )

Vymyslí si už něco jiného ty Buznastáne!!!!

suov ( 21. března 2014 16:34 )

santixkauz, nehledá tě FBI?

suov ( 21. března 2014 16:32 )

Věřím, že jsi chtěl napsat -nelep se, už asi nastačíš odpovídát, ,,

Zobrazit celou diskusi