Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusové odpálili Topola: Putin straší Západ? Tahle raketa přenáší i jaderné hlavice!

Rusko během napjaté situace na Krymu otestovalo svou mezikontinentální raketu Topol (vpravo jeden z dřívějších testů)
Rusko během napjaté situace na Krymu otestovalo svou mezikontinentální raketu Topol (vpravo jeden z dřívějších testů)  (Autor: Profimedia.cz, Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
5. března 2014
08:37

Ruská flotila na Baltu podnikla rozsáhlé manévry, při kterých bylo nasazeno 150 tisíc vojáků, ruská armáda ohlásila úspěšnou zkoušku mezikontinentální rakety RS-12M Topol. To vše během krize na Ukrajině a invaze na Krym. Jen souhra náhod? Rusové tvrdí, že ano. A svět trne.

Po manévrech baltské flotily, která v oblasti Kaliningradu zkoušela svou vojenskou připravenost, podnikla ruská armáda další znepokojující testy. V době, kdy se pozornost Evropy ubírá k třaskavé situaci na poloostrovu Krym. Ruská armáda včera ohlásila úspěšnou zkoušku mezikontinentální balistické rakety RS-12M Topol s doletem 10 500 kilometrů. 

Putin dělá ramena a straší Západ?

Raketa vyletěla z Astrachaňské oblasti poblíž Kaspického moře a dopadla na zem ve zkušební vojenské zóně v Kazachstánu. Místo odpalu se podle agentury Reuters nachází přibližně 450 kilometrů východně od ukrajinské hranice.

Načasování testů se nejeví jako nejšťastnější. Rusko čelí tlaku Západu kvůli okupaci Krymu. Rakety testuje poměrně často, výsledky zkoušek v řadě případů oznamuje. Podle analytiků se tak Kreml snaží upozornit Západ na svůj jaderný potenciál a zároveň ujistit Rusy o tom, že je armáda dokáže ochránit.

Zvolil tedy prezident Putin po včerejším obsáhlém projevu zastrašovací taktiku? Raketu si na to vybral skutečně děsivou. Přibližně dvacet metrů dlouhý kolos značky Topol je součástí arzenálu ruských sil od roku 1985 a je konstruován tak, aby byl schopen přenášet jaderné hlavice.

Rusko podle nejmenovaného amerického činitele citovaného agenturou AFP záměr odpálit raketu dopředu avizovalo. "Byli jsme na tento test upozorněni začátkem tohoto týdne, není to neočekávané," citovala agentura AFP zdroj z amerického ministerstva obrany.

Moskva přitom podepsala s Washingtonem v roce 2010 dosud poslední ze série smluv o omezení počtu mezikontinentálních balistických raket, avšak bez ohledu na to podniká kroky k rozšíření svého jaderného arzenálu.

Obama tlačí na Putina: Stáhněte se z Krymu

Na Rusko nyn ízvyšuje tlak i diplomacie USA. Bílý dům prý chce ve spolupráci s evropskými spojenci nabídnout ruskému prezidentovi východisko z ukrajinské krize. Vyplývá to prý z vyjádření nejmenovaného, vysoce postaveného představitele Obamovy administrativy. 

Návrh pro Putina má vypadát zhruba takto: Stáhnout ruské jednotky z Krymu zpět na ruské základny, omezit počet ruských vojáků na poloostrově na maximálně 11 tisíc mužů a umožnit mezinárodním pozorovatelům sledovat, jak jsou chráněna práva místních Rusů. Plán také počítá s navázáním přímého dialogu mezi Ruskem a novou ukrajinskou vládou, popřípadě za mezinárodního zprostředkování.

Obama tento návrh už v sobotu předestřel Putinovi během telefonického rozzhovoru, trvajícím 90 minut. Důležitou roli by při jednání s Putinem mohla sehrál díky těsným diplomatickým vztahům mezi Německem a Ruskem i kancléřka Angela Merkel, která by se tak mohla stát prodlouženou rukou Obamova plánu.

K dohodě však vede trnitá cesta. USA totiž hrozí také hospodářskými sankcemi, Rusko reaguje vlastními hrozbami. A prezident Obama se odmítl zúčastnit summitu velmocí G8, který se má odehrát v ruském Soči, zatímco Putin si v úterý vyhradil právo zasáhnout i vojenskou silou na ochranu Rusů nejen na Krymu, ale i východní Ukrajině.

kung-fu-jane ( 5. března 2014 17:08 )

Je dobře, že je nyní Putin v Rusku prezidentem. Být tam alkoholik Jelcin, tak už je Rusko před Amerikou a smečkou z EU na kolenou.

venxa ( 5. března 2014 16:45 )

Blbecku za prve nevis co to G8 vubecje. Je to ustupek Rusakum aby se necitili tak odstrceni tak G7 se rozsirilo na G8. Ale Rusko vubec nema narok se pocitat mezi 7 nebo 8 prumyslove nejvyspelejsich zemim sveta.K tomu totiz take patri vec zvana zivotni uroven neboli kvalita zivota coz je v Rusku totalne neznamy pojem. Rusaci byli a jsou rozpinavi asiatsti barbari kde zivot nema zadnou cenu at uz za Cara, za komunismu nebo nyni. A ten plyn a ropu si muzete strcit do pr/dele. V severni Americe mame zemniho plynu a ropy nadbytek, prodavame do Ciny. A kdyz uz jsme u te Ciny tak si moc nevyskakujte aby vas cinani neutloukli placackama na mouchy a ty nerostne bohatstvi(ktere jim Car kdysi ukradl)vam nezabavili i s uzemim ktere potrebuji. Uz v tom maji praxi od dob Gingis Khana.

venxa ( 5. března 2014 15:37 )

Hodinky nebo holinky,to rusakum nic nerika, oboje bylo (a mozna i dosudje)nedostatkove a vysnene zbozi. Tak se tem analfabetum nediv.

jenda0033 ( 5. března 2014 15:27 )

A Ty ses negramotnej blb. Nejdříve si to přečti (jestli umíš) a pak říkej kdo komu leze do ***e.

anka ( 5. března 2014 14:09 )

vsimni si jsou to porad stejne nicky - a kdyz reknes neco jinak...tak zacnou urazet....a pokud jim to neco zopakujes...tak hned pisou takove spinavosti, ktere slusny clovek ani nemuze vypustit z ust. ....ale at si poslouzi, kazdy jsme nejaky...

Zobrazit celou diskusi