1) Soutěží je příliš

Jako první se u nás na televizních obrázovkách objevila pevěcká soutěž Česko hledá Superstar, ve které se porota snažila mezi tisícemi zpěváky najít toho nejlepšího. Později k nám ze zahraničí zavítala soutěž ČeskoSlovensko má talent. Tam soutěžící z obou států předvádí svůj talent, kterým nad ostatními vynikají. Jedni čarují, druzí polykají různé předměty, jiní třeba tančí. TV Nova tehdy okamžitě vyrukovala s vlastní konkurenční soutěží Talentmánia.

Z Ameriky se k nám ale dostala další pěvecká soutěž, tentorkát X-Factor, kde už mezi sebou nebojují pouze jednotlivý zpěváci, ale také hudební skupiny. A aby těch pěveckých soutěží nebylo málo, Superstar si k sobě přizvala Slováky a vznikla nová řada ČeskoSlovenská Superstar. Česko ale nesmí za okolním světem zůstat pozadu a tak se jako úplný nováček na obrazovkách objevila další soutěž, tentorkát Hlas ČeskoSlovenska.

2) Diváci mají v soutěžích zmatek

Soutěže se objevují na televizních obrazovkách v různých časových intervalech, ale když už jedna televizní stanice jednu vypustí, konkurence neotálí a okamžitě nasadí tu svou ve stejnou dobu. TV Nova si drží pěvecké soutěže Superstar a Hlas, Prima už roky vysílá Talent a X-Factor. A protože jsou konkurenční soutěže vysílány současně, diváci v tom mají zkrátka zmatek. Ztrácí přehled, kdo v jaké soutěži právě zpívá či tančí a jména vítězů se jim pochopitelně motají. Už nevědí, zda blonďáček Zbyněk Drda vyhrál ve druhé nebo třetí řadě Superstar, nebo jestli ranař a řidič kamionu Jiří Zonyga zvítězil v X-Factoru nebo v Talentu.

3) Schovali se v muzikálech

Ze všech vítězů, kteří snili o vyprodaných koncertech a našlápnuté kariéře, zbyla jen hrstka těch, kteří se „zahrabali“ v muzikálech. Vítěz druhé řady ČeskoSlovenské Superstar Lukáš Adamec dostal hlavní roli v muzikálu Krysař, vítěz druhé řady České Superstar Vlasta Horváth se například „upíchl“ v muzikálu Mona Lisa nebo nově připravovaném Mamma Mia. Mimo divadlo o nich ale není ani vidu ani sluchu.

4) Zastínili je finalisté na nižších příčkách

Po vítězích sice lovíte v paměti, ovšem když se řeknou jména jako Sámer Issa, Míša Nosková nebo kouzelník Richard Nedvěd, naskočí vám ihned jejich tvář a dokonce si vybavíte jejich tvorbu. A to i přesto, že skončili na druhém místě nebo se dostali pouze do finále.

Důvodů, proč zastínili výherce je jasný. Buď se proslavili svými nespočetnými skandály s drogami či alkoholem jako právě Sámer Issa nebo si střihli románek se známějším kolegou jako Šárka Vaňková nebo zkrátka nepřestali dělat vlastní tvorbu a získali si fanoušky i v zahraničí jako třeba Celeste Buckingham.

5) Nejsou dost kreativní a průbojní

Na začátku soutěže mají všichni účastníci vždy spoustu řečí o tom, že jestli vyhrají, budou se muzice věnovat. Jenže jen hrstka z nich to myslela opravdu vážně. Ze všech třinácti vítězů z různých soutěží se na špici dokázali udržet pouze Aneta Langerová a Martin Chodúr. Ti měli jasný cíl – držet se vlastní tvorby a nepolevit. Ostatní se nedokázali shodnout s producentem na stylu muziky, nebo se jen rozhodli dokončit školu s vírou, že na ně za pár let svět showbyznysu bude stále čekat. Kam se poděla například rockerka Sabina Křováková nebo operní pěvec Jozef Pavlusik? Slibovali, že o nich ještě uslyšíme, ale skutek utek...

Přehled vítězů

Česko hledá Superstar - Aneta Langerová (2004) / Vlasta Horváth (2005) / Zbyněk Drda (2006)

ČeskoSlovenská Superstar - Martin Chodúr (2009) / Lukáš Adamec (2011) / Sabina Křováková (2013)

ČeskoSlovensko má talent - Dae Men (2010) / Atai Omurzakov (2011) / Jozef Pavlusik (2012) / Milan Sýkora (2013)

X-Factor - Jiří Zonyga (2008)

Talentmania - Patricia Janečková (2010)

Hlas ČeskoSlovenska - Ivanna Bagová (2011)