Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dojemná záchrana chlapečka (2) v Orlických horách: Malý cestovatel ušel sám 3,5 kilometru

Autor: VaB - 
31. října 2022
12:43

„Neboj, mám tě, neboj se.“ Policejní video s autentickým zvukovým záznamem z pátrání po dvouletém dítěti nenechá jedno oko suché. Chlapeček se ztratil nedaleko Sedloňova v Orlických horách. Dítě, které se zatoulalo v lesích rodičům, vypátrala posádka policejního vrtulníku. A opět se tak naplnilo policejní heslo „pomáhat a chránit“.

Bylo to v sobotu vpodvečer, rodiče se s přáteli a dvouletým chlapečkem vydali na procházku Orlickými horami. Po chvíli se ale dvouletý klučina ztratil. Okamžitě se proto rozjela obrovská pátrací akce, do které byl povolán i policejní tým Stopa. Ten je určen právě k podobným případům, kdy se někdo ztratí.

Video  Pátrání po dvouletém dítěti pohledem z policejního vrtulníku.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Společně s ostatními členy horské služby, hasiči a policisty začali postupně systematicky prohledávat dané území. Chlapeček mezitím sám ušel tři a půl kilometru. Jako posila ze vzduchu byl z Prahy povolán policejní vrtulník s termovizí.

Netrvalo to naštěstí dlouho a tříčlenná posádka vrtulníku slavila úspěch. „Máme tady dítě v lese, pod vrtulníkem. Pojďte pod vrtulník,“ hlásil palubní technik pozemním hlídkám. Chvíli nato se na místo dostavil první policista, který po dítěti doslova skočil a zachránil ho. „Mám ho! Neboj, mám tě, neboj se,“ říkal na videu chlapečkovi. „Dobrá práce, vrtulníku, dobrá práce,“ dodal šťastný policista.

„Pohřešování dítěte je vždy velmi traumatizující jak pro rodiče, tak pro ostatní zúčastněné a silné emoce se logicky přenášejí i na pátrající policisty. Čas je při pátrání vždy proti nám, čím dřív zahájíme vlastní pátrání, tím větší je však šance na úspěšné vypátrání živého a zdravého dítěte. Přitom platí pravidlo, že čím mladší dítě, tím rychleji je potřeba jeho pohřešování oznámit. Čili jakmile rodič zjistí, že postrádá své dítě a vyčerpal ze svého pohledu všechny možnosti pro jeho nalezení, měl by se co nejdříve obrátit na Policii České republiky, která je vždy připravena zahájit pátrání s maximálním nasazením sil a prostředků,“ uvedl velitel Týmu STOPA Libor Haken.

Andrea Laskovská ( 1. listopadu 2022 07:43 )

To je tak když někdo čumí furt do mobilu a baví se s ostatními.

Martin Koutný ( 31. října 2022 16:36 )

Řekne mi někdo prosím jak se na procházce v lese může rodičům a jejich přátelům ztratit dvouleté dítě? Super, že nikam nespadlo. Poldové

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání