Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rodinný dům na Kroměřížsku zachvátily plameny: Majitelka skončila v nemocnici

Autor: ČTK - 
21. února 2022
07:40

V Pačlavicích na Kroměřížsku hořel v neděli večer rodinný dům. Jeho majitelka utrpěla popáleniny, se kterými skončila v nemocnici. Způsobená škoda přesáhne milion korun.

Jak informovala mluvčí hasičů Zlínského kraje Lucie Javoříková, požár likvidovalo sedm profesionálních a dobrovolných jednotek ze Zlínského a sousedního Jihomoravského kraje, hasiči vyhlásili druhý ze čtyř stupňů požárního poplachu. 

Hořet začalo před 19:00. „Po příjezdu na místo hasiči průzkumem zjistili, že k požáru došlo v přízemí v kuchyni a rychle se šířil domem do horního patra. Během okamžiku byly plameny až v prostoru střechy, která se později propadla,“ uvedla mluvčí.

Hasiči k likvidaci požáru použili šest proudů vody. „Úkolem bylo nejen uhasit samotný požár, ale i uchránit vedlejší domy, které bezprostředně přiléhaly k poškozenému objektu a plameny se do nich již dostávaly přes štítovou stěnu. Což se hasičům podařilo a uchránili tak majetek v hodnotě okolo pěti milionů korun,“ uvedla Javoříková.

Zásah hasičům komplikoval silný vítr. „V době vzniku požáru byla v domě majitelka se svou náctiletou dcerou. Žena utrpěla popáleniny a nadýchala se kouře. Hasiči jí poskytli první pomoc a ženu ošetřili. Následně ji i dceru předali do péče přivolané posádce zdravotnické záchranné služby. Žena byla poté převezena do nemocnice na popáleninové oddělení,“ uvedla Javoříková. Dcera podle ní vyvázla bez zranění.

Sedmatřicetiletá žena se podle mluvčího krajské záchranné služby Jakuba Omelky při požáru domu nadýchala kouře a utrpěla popáleniny prvního stupně. „Po ošetření byla převezena do brněnské fakultní nemocnice na popáleninové oddělení,“ uvedl na sociální síti Omelka.

Zasahující hasiči požár zlikvidovali zhruba po dvou hodinách. Následně dům zkontrolovali termokamerou. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel hasičů. „Škoda na objektu přesáhne milion korun,“ doplnila Javoříková.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který vyhlašují jen při mimořádných situacích.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání