Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Děsivý byznys devadesátek: Na obchodníka s LTO přidělali bombu a odpálili ho, tělo sbírali po kouskách

  • Autor: jel - 
    20. 2. 2022
    05:00

    Jeden z dílů dokumentárního cyklu Polosvět od České televize se věnoval i byznysu s lehkými topnými oleji. Tyto obchody připravily stát o desítky miliard korun na daních, některé lidi stály dokonce život. Některé vraždy související s touto kauzou navíc nebyly nikdy objasněny. Náhled do mrazivé kauzy přinesl koncem devadesátých let Jiří Večeř, který stál kdysi na straně olejářů, později se však rozhodl povědět policii pravdu. Sám byl odsouzen za vraždu.

  • 1.Kdo je Jiří Večeř?

    Jiří Večeř si odpykal trest za plánování vraždy Lubomíra Holého. Jiří Večeř si odpykal trest za plánování vraždy Lubomíra Holého. | Reprofoto ČT

    Jiří Večeř pracoval pro organizaci, jež se zabývala byznysem s LTO. Podílel se na přepravě peněz i na jejich vymáhání a měl v organizaci nezastupitelnou roli, jak v dokumentu upozornil Tomáš Sochr, bývalý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Ten také doplnil, že se Večeř podílel i na přípravě likvidace nepohodlných osob. Večeř pracoval pro šumperského podnikatele a bývalého policistu Vratislava Kutala a podnikatele ze Zábřehu Milana Šišmu. V dokumentu popsal detaily toho, jak celá organizovaná skupina kolem obchodu s LTO fungovala.

    Večeř byl nakonec odsouzen za organizaci vraždy Lubomíra Holého, za vraždu Marka Lehkého i za přípravu další vraždy. Soudy mu uložily souhrnný trest 14 let, který si odseděl. Po propuštění čelil novému obvinění, že připravoval smrt dalších dvou lidí. Nakonec byl ale pro nedostatek důkazů obvinění zproštěn.

    České televizi přiznal, že existovala také objednávka na vraždu novináře Blesku Stanislava Čecha. „To byl první člověk, na kterého jsem dostal pokyn, abych nechal zavraždit,“ řekl Večeř s tím, že novinář upozornil na konkrétní problémy, a proto se stal „nepohodlným“. K tomu naštěstí nikdy nedošlo.

  • 2.První objasněná vražda

    Lubomír Holý byl rakouský občan pocházející ze Vsetínska. Byl navržen jako svědek v jedné z kauz kolem LTO. Než však došlo k jeho vyslechnutí, byl zavražděn ve svém bytě v Praze.

    V lednu 1995 pachatel vypnul u Holého pojistky. Když Holý z bytu vyšel, najatý vrah Radek Jašek ho zatlačil zpět a pistolí s tlumičem ho zastřelil. „Bral jsem Holého jako obchodníka, vypadal, že jede na svoje triko, ale časem jsem pochopil, že byl řízený panem Kutalem,“ uvedl Večeř s tím, že si ho prý Šišma zavolal a chtěl po něm, aby zařídil Holého smrt. Doplnil, že vše bylo pečlivě naplánované.

    Jiří Večeř byl nakonec za přípravu vraždy Lubomíra Holého odsouzen.

  • 3.Exploze auta ve Zlíně

    Výbuch ve Zlíně zabil podnikatele Miroslava Kovaříka. Výbuch ve Zlíně zabil podnikatele Miroslava Kovaříka. | Reprofoto ČT

    V květnu roku 1995 se ve Zlíně ozvala exploze. BMW podnikatele Miroslava Kovaříka, šéfa zahraničního obchodu DAK Slušovice, explodovalo v momentě, kdy uvnitř čekal na dvanáctiletou dceru. Holčička se tehdy blížila k autu a pachatel o ní zřejmě věděl, přesto nálož na dálku odpálil. „Nálož byla pod vozidlem nainstalována velmi odborně tak, aby způsobila co největší škodu na řidiči vozidla,“ sdělil v Polosvětě Miroslav Vlček, jenž tehdy případ vyšetřoval.

    Kovaříkova dcera jako zázrakem přežila. Prokázalo se, že měl Kovařík napojení na obchod s LTO. Smrt Miroslava Kovaříka byla první smrtí spojenou s LTO, která byla výrazně medializována. Dodnes však zůstala nevyřešena.

    Ač to v roce 2015 vypadalo, že případ bude po dvaceti letech objasněn, nakonec k tomu nedošlo. Na případu pracoval policejní útvar Tempus, jenž se domníval, že ve výbuchu ve Zlíně má prsty opět Večeř. Soud ho však pro nedostatek důkazů obvinění zprostil.

  • 4.Výbušnina připevněná na tělo

    Vyšetřovatel Vlček Vyšetřovatel Vlček | Reprofoto ČT

    Dalším člověkem, který zemřel kvůli LTO, byl Marek Lehký. Podle Vlčka se jednalo o bílého koně, přes jehož jméno šly obchody. Zemřel děsivou smrtí. Pachatel mu na tělo připevnil výbušninu, odvezl ho na břeh řeky Moravy a tam nálož odpálil. Jeho tělo bylo rozmetáno na kusy a identifikace trvala dlouhou dobu.

    „Já jsem přepravoval vzorky toho těla osobně. Lehký byl hnědovlasý, ale zbytky ochlupení na tom těle byly úplně bílé. Takže tu hrůzu, kterou si Marek musel prožít předtím, než ho vyhodili, bych fakt nikomu nepřál,“ popsal Vlček.

    Podle Večeře Lehký zemřel proto, že nedodržel pravidla obchodu a dlužil peníze, čímž proti sobě popudil Kutala a Šišmu. „Bylo mi řečeno, že buď zemře Marek, nebo půjdu já. Měl jsem strach z toho, že bych umřel já,“ tvrdil Večeř.

  • 5.Lichváře zastřelili ve vile

    Kromě případu Miroslava Kovaříka zůstala také dodnes nevyřešena smrt podnikatele Františka Blažíčka z Uherského Hradiště. I z té byl v roce 2015 obviněn krátce před promlčecí lhůtou Večeř. Ani v této kauze však nebyl odsouzen. Stejně jako u případu Kovaříka chyběly důkazy.

    Blažíček byl obchodníkem s půjčkami a byl zastřelen v roce 1995 ve své vile na Starém Městě.

Zdenek ( 20. února 2022 22:28 )

K úplné dokonalosti bylo rozkrádání dovedeno uzavíráním smluv s FNM, kdy majetek přecházel na kupujícího podpisem smlouvy a ne zaplacením kupní ceny (Nanuk, Českomoravské mrazírny, Bomeco, Jemča, Drůbežářský podnik Libuš a Xaverov komunisty Miroslava T o m a n a , ministra ve vládě "Zemana"). Tak se stalo, že majetek byl nakoupen na nastrčenou firmu, obratem prodán a dluh zůstal za nastrčenou firmou. Dluh později přešel do Konsolidační agentury, kde byl odkoupen stejnými mafiány, kteří jej vytvořili (samozřejmě přes nastrčené firmy), za jednotky procent původní ceny (např. Toman, Charouz, Kellner, Chrenek aj.). Dalším trikem bylo uzavírání smluv, které stát nemohl plnit, vznikla smluvní pokuta či "škoda", která přesahovala kupní cenu podniku a ten přešel na nového vlastníka zcela zdarma. Takto získal Andrej B a b i š několikamiliardový majetek Chemapolu (jediného vlastníka licence na LTO).

Zdenek ( 20. února 2022 22:27 )

Dále k financování nákupu státního majetku sloužily ukradené státní finanční prostředky z kont PZO (Podniků zahraničního obchodu) v zahraničí nebo tajných kont StB v zahraničí (Agrofert komunisty a agenta StB Andreje Babiše nebo Třinecké železárny spolupracovníka StB Tomáše Chreneka). Odhaduje se, že „PZtky“ disponovaly 500 mil. Kčs na kontech v zahraničí ve volně směnitelných měnách. Kolik miliard nakradli estébáci a bylo uloženo v zahraničí asi nikdo nespočítá, zahraniční konta StB jsou v ČR tabu. Proto tolik tajemných firem ze zahraničí v české privatizaci (např. Appian) ....

Zdenek ( 20. února 2022 22:26 )

95% všech privatizačních fondů (již při svém vzniku, nebo po fúzích s jinými fondy) bylo ovládáno agenty StB (např. představenstvo Harvardských fondů, skuteční majitelé PPF jako je agent StB a člen ÚV KSČ Štěpán Popovič nebo důstojník StB Jaroslav Čadek nebo kapitálem z bývalého SSSR (PPF Kellner /přes Skloexport, vytunelováno Reginou Rázlovou dcerou komunistického místopředsedy vlády ČSR Stanislava Rázla/, otec Kellnera pracoval v stálém zastoupení ČSSR v kanceláři RVHP v Moskvě), Setuza a Český olej Mrázek a Pitr (dle novinářky Slonkové si změnil jméno z Pitra, příbuzný komunistického předsedy vlády ČSR Františka Pitra), KKCG Karel Komárek (přes Slovenský SPP, majitelé z Ruska) aj.

Zdenek ( 20. února 2022 22:23 )

Dokonáno! Puč v roce 1994+ volba prezidenta 2013 + KABELKOVY PREVRAT 2013 - puc + volby 2013 + volby 2017 + volba prezidenta 2018 se z d a ř i l. Komunisté si udrželi vliv, moc a hlavně majetek. Stále jsou pány v tomto státě. Pokračuje se v kultuře papalášství, kradení, úslužnosti policie a soudů k vládnoucí třídě.

Výchova kádrů od sedmdesátých let byla úspěšná. Nejprve byli manažery puče a potom těmi kdo dohlíží na uhlazení stop z nejvyšších ústavních funkcí.

padrino ( 20. února 2022 13:24 )

Jo,chrchla,to byl taky lidumil.

...„Když se to Silvince stalo, panu Havlovi jsem napsala a požádala ho, ať obnoví trest smrti. Prezidentská kancelář mi odpověděla, že nechápe, jak můžu být tak bezcitná, vždyť přece takoví lidé, jako Kutílek a Kott, mají také právo na život,“ zoufá si Blanka Landová....

http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-krimi/457121/mama-silvie-kterou-ubodal-kutilek-zadala-jsem-havla-o-trest-smrti-jste-bezcitna-odepsali.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání