Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vandalové vnikli do dva miliony let staré jeskyně: Poničili minerální útvary nevyčíslitelné hodnoty!

Autor: rix - 
27. října 2021
16:36

Vandalové v Austrálii vnikli do dva miliony let staré jeskyně, kde poničili starověké krápníky. Na přírodních útvarech způsobili nenapravitelné škody. Do známého komplexu vnikli nepozorovaně i s těžkou technikou.

Jak uvedl deník Metro, policie v Novém Jižním Walesu v současné době po pachatelích pátrá. Za cíl si výtržníci stanovili známý jeskynní komplex Jillabenan v parku Kosciuszko.

Situace je o to nešťastnější, že jde o oblíbenou turistickou destinaci. Ačkoli zde platí přísná pravidla, vetřelci se nepozorovaně dostali dovnitř a způsobili nenapravitelné škody. Při vniknutí se výtržníci museli zbavit visacího zámku.

Úřady zjistily, že stalaktity a speleotémy, minerální útvary, které visí ze stropů jeskyní, byly rozpůleny! Pachatelé tak museli do jeskyně vniknout i s těžkými nástroji, díky nimž se jim podařilo milion let staré útvary rozřezat.

Jeden z útvarů byl vyšší než dospělý muž, ani tak se ale řádění neubránil. Policisté vyzývají místní veřejnost, aby přišla s jakýmikoli informacemi, které by mohly být nápomocné při hledání zločinců.

Video  Speleologové objevili v Moravském krasu obří dóm.  - Moravský speleologický klub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání