Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zloděj v Českých Budějovích dvakrát vykradl totéž zlatnictví: Dopadli ho díky odvážnému svědkovi

Autor: rc - 
28. září 2021
10:26

Hrdinsky se zachoval muž z Českých Budějovic. Stal se svědkem vloupání do prodejny zlatnictví nedaleko českobudějovického náměstí. Neváhal a zavolal policii. Ovšem než strážci zákona přijeli, rozhodl se, že sám bude zloděje (39) pronásledovat a policistům bude podávat informace o jeho pohybu!

Krátce před jedenáctou hodinou večer 6. září se stal mladý muž nedaleko českobudějovického náměstí svědkem loupeže. Zrovna se v oblasti pohyboval se svým autem, když uviděl muže, jak rozbil výlohu zlatnictví a uloupil několik věcí, které dával do svého zavazadla. „Muž neváhal, vytočil linku 158,“ uvedla ve zprávě na webu policie policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová s tím, že zároveň svědek začal devětatřicetiletého pachatele sledovat.

Pachatele nenechal zmizet

„Nejdříve ho pronásledoval svým vozidlem, nakonec však zaparkoval a vydal se za zlodějem pěšky. Po celou dobu informoval operačního důstojníka o tom, kudy se muž pohybuje, přesně ho popsal a neustále ho měl na očích. Došel za ním až do ulice Na Sadech, kam právě přijeli českobudějovičtí psovodi se služebním psem Miníkem,“ dodala mluvčí.

Chtěl se schovat v křoví

Pachatele začali pronásledovat policisté. Muž se nehodlal jen tak vzdát a schoval se do křoví. Ovšem před psem Miníkem neměl šanci a nakonec mu strážníci nasadili pouta. Českobudějovičtí kriminalisté, kteří si převzali případ, zjistili, že muž nekradl poprvé. „Již dne 26. srpna podobným způsobem odcizil z výlohy zlatnictví na dvě desítky šperků v celkové hodnotě převyšující částku 55 tisíc korun. Za 11 dní se na místo činu vrátil, aby se obohatil o další šperky,“ informuje mluvčí s tím, že napodruhé ukradl víc jak dvacet šperků za víc než 33 tisíc korun. Neloupil však pouze v zlatnictví. V jiném obchodě si zase přivlastnil kosmetiku i elektroniku. Jestliže mu bude prokázaná vina, hrozí mu až tři roky ve vězení.

VIDEO: Během čtrnácti dnů kradli dva zloději v rozestavěné garáži na Černém Mostě. 

Video  Během čtrnácti dnů kradli dva zloději v rozestavěné garáži na Černém mostě.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání