Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Posádka kánoe skončila na Šumpersku v řece: Jeden vodák se zachytil větve, mladíka (26) dosud nenašli

Aktualizováno -
29. června 2020
11:51
Autor: ČTK, VaB - 
29. června 2020
11:08

Na Šumpersku probíhá na řece Moravě pátrání po mladíkovi (26), který spolu se třemi dalšími vodáky vypadl z kánoe. Přestože po něm od neděle pátrají policisté i hasiči, jejich úsilí zatím nepřineslo ovoce. Další tři vodáci se se štěstím zachránili.

Při splouvání Moravy nedaleko Moravičan na Šumpersku vypadl z nafukovací kánoe šestadvacetiletý vodák a strhl jej proud. Neštěstí se stalo v neděli vpodvečer, svou roli zřejmě hrál také alkohol. Po mladíkovi začali okamžitě pátrat policisté i hasiči, dosud jej však nenašli, sdělila šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová. Pátrání pokračuje, ztěžuje ho však neustávající déšť. V regionu vytrvale prší už od nočních hodin a zvýšila se i hladina řeky Moravy. 

Neštěstí se stalo kolem 17:30. „Podle prvotních informací sjížděla čtveřice mladých lidí řeku na nafukovací kánoi, a jak se ukázalo, nevyhnuli se při tom popíjení alkoholu. Nedaleko vodáckého tábořiště v Moravičanech pak jeden z vodáků, šestadvacetiletý mladík, z kánoe vypadl a zmizel pod hladinou. Ani přes veškerou snahu přítomných osob mu nedokázal nikdo pomoci," uvedla policejní mluvčí.

Jeden se držel větve, další zmizel

Mohelničtí hasiči popsali vše konkrétněji. „Na místě bylo zjištěno, že došlo k převrácení člunu se 4 osobami. Dvě osoby byly na břehu, jedna se držela větve a byla v řece. Čtvrtá osoba měla být rovněž v řece,“ uvedli.

„Bylo zahájeno pátrání, z počátku ze břehu, následně na člunech z vodní hladiny. Zasahující jednotky opakovaně prohledaly řeku od mostu za Moravičany až po Nové Mlýny, ale bez úspěchu,“ museli konstatovat zachránci s tím, že z důvodu špatné viditelnosti bylo pátrání ve večerních hodinách přerušeno. 

Mladého muže začali okamžitě hledat přítomní lidé, ale i policisté a několik jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. „Pátrání po mladém vodákovi nyní pokračuje. Konkrétní síly a prostředky budeme nasazovat s ohledem na aktuální vyhodnocení stavu hladiny řeky a klimatické podmínky," uvedla policejní mluvčí. Pátrání podle ní ztěžuje déšť. 

Policisté v regionu mají za sebou i jinou rozsáhlou pátrací akci, kdy v uplynulých téměř třech týdnech pátrali po seniorce z Oskavy na Šumpersku, pohřešované v souvislosti s bleskovými záplavami na začátku června. Tělo našli až ve středu minulý týden. Jde o druhou oběť záplav v Olomouckém kraji. První byla sedmačtyřicetiletá žena z Břevence, místní části Šumvaldu v okrese Olomouc.

V celé zemi si červnové záplavy vyžádaly nejméně devět lidských životů. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání