Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyděšená žena spustila na Náchodsku pátrání: Její partner příliš dlouho fotil netopýry

Autor: ČTK - 
10. dubna 2020
15:36

V podzemí pevnosti Josefov na Náchodsku v noci na dnešek pátrali hasiči a policisté po muži, který si šel ve čtvrtek odpoledne do podzemních chodeb fotit netopýry. Obavu o mužovo zdraví pojala jeho partnerka, která před 03:00 zalarmovala hasiče. 

Podzemí josefovské pevnosti z konce 18. století má desítky kilometrů chodeb. Hasiči měli podezření, že muži se mohlo něco stát, protože v chodbách hrozí i nebezpečí závalu. V chodbách není žádný telefonní signál, nefungují ani radiostanice.

Důležitou roli při pátrání sehráli průvodci pevností ze spolku Ochránců památek pevnosti Josefov-Ravelin No. XIV. „Byly utvořeny tři skupiny, které se vydaly na průzkum prostor pod pevností. V každé skupině byl průvodce a tři hasiči,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová. Další pátrači hledali v okolí pevnosti.

Ustlal si ve spacáku

„Muž byl nalezen v podzemí v pořádku. Spal ve spacáku a hlasy hasičů jej probudily. Akce byla ukončena až poté, co komplex chodeb opustily všechny průzkumné skupiny, poslední se dostala ven v 05:40,“ řekla mluvčí. Dodala, že na místě byli i hasiči z hradecké stanice se speciálním kontejnerem s prostředky pro stabilizaci zavalených prostor.

Prostředí podzemí pevnosti není pro hasiče neznámé. Na podzim 2017 měli v pevnosti cvičení, jehož námětem bylo hledání tří ztracených návštěvníků hudebního festivalu.

Josefovská pevnost vznikla nad soutokem Labe a Metuje v letech 1780 až 1787 a patří mezi vrcholná díla evropského pevnostního stavitelství. Pevnost měla plánovanou kapacitu až 12.000 mužů posádky. Rozsáhlá vojenská stavba se nikdy nestala přímým účastníkem bitevní vřavy, ačkoli například v roce 1866 bojovali nedaleko rakouští a pruští vojáci v bitvě na Chlumu.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání