„Tři vojáci byli v pondělí po poledni zraněni při výcviku v hodu granátem ve Vojenském výcvikovém prostoru Březina. Jeden z vojáků byl zraněn těžce, do Fakultní nemocnice Brno byl letecky transportován ve stabilizovaném stavu,“ uvedl po incidentu Tomáš Maruščák z tiskového oddělení generálního štábu.

Další dva vojáci byli podle něj zraněni lehce a záchranná služba je také přepravila do brněnské nemocnice. „Událost je předmětem šetření Vojenské policie. Armáda rodinu těžce zraněného vojáka vyrozuměla,“ dodal mluvčí.

Už je doma

Voják lehce zraněný při pondělním výcviku v hodu granátem ve vojenském újezdu Březina u Vyškova byl propuštěn do domácí péče. Vážně zraněný voják je po operaci ve stabilizovaném stavu. Třetí voják se středně těžkým zraněním podstoupí v nemocnici další vyšetření.

Před dvěma lety voják zemřel

Výbuch munice armáda řešila i v září 2017, při incidentu tehdy zemřel ve vojenském areálu ve vyškovských Dědicích jeden člověk, druhý utrpěl zranění oka. Podle vyšetřování za tehdejší explozi v budově Jugo mohla neodborná manipulace s municí.

Neštěstí se odehrálo ve veřejnosti nepřístupných sklepních prostorách, které využívala Vojenská policie. Trestní stíhání vyšetřovatelé odložili, protože hlavní podezřelý při explozi zemřel. Podle tisku vybuchl granát.

Vojenský prostor Březina leží nedaleko vyškovské vojenské akademie, která jej proto používá k výcviku.

VIDEO: Takhle vybuchuje muniční sklad... Stalo se před dvěma lety na Ukrajině.

Video
Video se připravuje ...

Výbuch muničního skladu na Ukrajině: Vláda evakuuje 20 tisíc lidí Reuters, David Vaníček, Hudební banka