Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lavina pohřbila turistu. Jeho tělo našli záchranáři druhý den bez známek života

Autor: ital, ČTK - 
23. prosince 2018
19:51

V sobotu se trojice kamarádů vydala na výlet do Mlynické doliny na Slovensku. Podle záchranářů toho dne panovalo velmi nebezpečné počasí. To zjevně způsobilo, že se lavina utrhla a jednoho z turistů zasypala. Záchranáři jeho tělo našli až druhý den. Muž již nevykazoval známky života.

V sobotu potkalo neštěstí trojici slovenských kamarádů, kteří se vydali na pěší výlet do Mlynické doliny ve Vysokých Tatrách. Podle vyjádření profesionálního záchranáře Maroše Červienky byly pro výlet naprosto nevhodné a nebezpečné podmínky. „Všechno, co meteorologové předpověděli, se vyplnilo. Hustě sněží a sníh je těžký. Také fouká silný vítr. Tím se nebezpečí pádu lavin zvyšuje,“ oznámil.

Lavinové nebezpečí však prý vykazovalo pouze druhý stupeň, který je charakterizován jako mírný. Přesto se lavina utrhla a jednoho z mužů zasypala. Na místo ihned vyrazilo 21 záchranářů ze Starého Smokovce i s lavinovými psy, tělo však nenalezli. „Lavina je úzká a dlouhá od vrcholu hřebenu až do doliny. Ani psi nic nenašli. Vytvořili jsme sondovací družstvo a prohledali celý žlab a všechna nejrizikovější místa,“ pověděl člen horských záchranářů Maroš Červienka pro Noviny.sk.

Kvůli pátrání se musel přerušit i provoz lanové dráhy vedoucí na Solisko. Pro husté sněžení a nadcházející tmu museli však záchranáři akci ukončit a pokračování odsunout až na neděli. „Začalo foukat a sněžit a navíc se setmělo. Začalo to být i pro nás nebezpečné, proto jsme museli pátrání přerušit,“ popsal situaci Červienka.

Tělo muže se podařilo nalézt až v neděli odpoledne. Záchranáři však u něho museli konstatovat smrt. „Lavinoví psi rychle označili místo, kde se zasypaný 39letý turista slovenské národnosti nacházel, bohužel bez známek života,“ citoval server Sme.sk vyjádření záchranářů.

V nejvyšších polohách slovenských velehor bylo na sobotu avizováno mírné lavinové nebezpečí, což představuje druhý stupeň na pětidílné mezinárodní stupnici. V nižších a středních polohách platil první stupeň, tedy malé lavinové nebezpečí. Dotyční turisté se podle serveru Noviny.sk ocitli ve špatnou chvíli na špatném místě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání