Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Karel utekl po vraždě na Nový Zéland: Kvůli drogám ho chtěli vyhostit, slitoval se nad ním ministr!

Autor: ČTK - 
27. října 2018
21:22

Český občan, po kterém česká policie pátrá kvůli vyšetřování vraždy z roku 2003, se vyhne vyhoštění z Nového Zélandu. Tam byl odsouzen za pašování drog a po vypršení trestu mu hrozilo vyhoštění. Bát už se však nemusí, protože novozélandská vláda mu udělila povolení k pobytu. Píše o tom novozélandský zpravodajský server stuff.co.nz.

Případ se týká Karla Šroubka, který v roce 2003 jako 22letý přijel na Nový Zéland se zfalšovaným cestovním pasem svého přítele. Jako Jan Antolík se posléze stal na Novém Zélandu úspěšným podnikatelem a také kickboxerem světové třídy.

Ministr pro přistěhovalectví Ian Lees-Galloway nyní přijal mimořádné rozhodnutí a udělil 37letému Čechovi povolení k pobytu na Novém Zélandu, i když Čech do země přijel na falešný pas a teď je ve vězení za dovoz drog, jejichž cena by na ulici činila 375.000 novozélandských dolarů (5,5 milionu Kč). Ministr uvedl, že povolení k pobytu je svázáno s důležitými podmínkami a že se je rozhodl udělit po pečlivém zvážení všech dostupných informací.

Rozhodnutí, proč udělil povolení k pobytu pašerákovi drog, ani podmínky související s tímto povolením, ministr nevysvětlil. Sdělil jen, že tyto důvody nemůže zveřejnit kvůli utajení a kvůli právním důvodům. Ministr pro přistěhovalectví má absolutní svobodu při rozhodování, zda zabrání deportaci některé osoby a zda jí poskytne povolení k pobytu, upozornil server.

Karel Šroubek byl údajně účastníkem incidentu, při němž byl v Praze zastřelen člověk. Pachatelem byl Štěpán Císař, který byl nakonec za vraždu odsouzen k desetiletému vězení. Šroubek úřadům na Novém Zélandu řekl, že jako svědkovi vraždy jemu i jeho rodině vyhrožovala dvojice policistů, kteří po něm chtěli, aby vypovídal lživě a tím pomohl vyváznout hlavnímu podezřelému. To prý byl důvod jeho odchodu z Česka.

Že Šroubek žije pod falešnou identitou na Novém Zélandu, se zjistilo v roce 2009. Tehdy česká pobočka Interpolu informovala novozélandské úřady o jeho pravé totožnosti a vydala na Šroubka zatykač v souvislosti s vyšetřováním zmíněné vraždy. Místo vyhoštění ho ale soudce v roce 2012 vzhledem k úspěšnému začlenění do novozélandské společnosti osvobodil a dal mu podle novozélandského tisku "druhou šanci". Tu ale údajně promarnil v červnu 2016, kdy byl odsouzen k pěti letům a devíti měsícům vězení. Po propuštění ho měl imigrační úřad vyhostit ze země jako nežádoucího. To se však rozhodnutím ministra teď mění.

Novozélandský server také upozornil, že Šroubek se v posledních 15 letech několikrát dostal do konfliktu s policií a čelil několika obviněním v souvislosti s drogami a loupeží. Byl ale buď zproštěn viny, nebo jeho obvinění bylo zrušeno.

Minulý měsíc byla odmítnuta Šroubkova žádost o podmínečné propuštění. Žádat o něj může znovu příští rok.

marlen52 ( 28. října 2018 13:25 )

k té mámě co skrývala syna doma nejde přidat názor. já bych ji to celé pátrání nechala zaplatit. kluka ji okamžitě odebrat otec si ho určitě rád vezme.ona je nepříjemná už od pohledu a to byla komedie do telky tam ze sebe mačkala slzy.

martinbraun ( 28. října 2018 04:30 )

Hloupý titulek. Karel není vrah. Měl vypovídat jen jako svědek, ale utekl, protože se bál pomsty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání