Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Námořníkovi z Facebooku poslala žena z Jičínska skoro milion: Podvodníka hledá policie

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: dce - 
15. října 2018
16:31

Čtyřicetiletou ženu z Jičínska nalákal na přátelství a snadný výdělek neznámý „námořní inženýr“. Přes sociální sítě si s ní dopisoval, dokud mu nedůvěřovala natolik, že ji mohl požádat o zaplacení pohledávek v celkově hodnotě téměř jeden milion korun. Žena očekávala vysoké zhodnocení svého vkladu, ale zbytečně. Ničeho se nedočkala a po podvodníkovi nyní pátrá policie.

Podobných případů stále přibývá a i přes neustálá varování ze strany policie a médií podvodníci zahalení anonymitou internetu nacházejí další a další oběti. To je případ 40leté ženy z Jičínska, kterou si na sociální síti vyhlédl vychytralý podvodník. Nabídl jí své přátelství a začal si získávat její důvěru.

Zřejmě pod cizí identitou s cizokrajně znějícím mužským jménem spolu se smyšlenou historkou o pracovní pozici námořního inženýra ji měl přesvědčit o zaslání finančních prostředků, a to z důvodu převedení svých celoživotních úspor ve výši 250 tisíc liber na její účet,“ uvedl policejní mluvčí Aleš Brendl.

„Následně po ženě měl v několika případech opakovaně požadovat uhradit finanční prostředky v celkové výši 960 tisíc korun na náklady spojené se zasláním zásilky obsahující finanční hotovost, doklady a smlouvy pro jeho budoucí podnikání,“ popsal mluvčí.

Podvodník to samozřejmě nechtěl zadarmo – ženě slíbil vysoké zhodnocení vložené částky. Jí ovšem nepřišla ani zásilka, ani úroky z plateb, které podvodníkovi posílala na účet. Pachateli teď hrozí až osm let. Pokud se ho podaří dopadnout…

Podobné případy, kdy muž nebo žena toužící po lásce v dobré víře odešlou svým vyvoleným, které ovšem nikdy nespatřili, různě vysoký finanční obnos, nejsou ničím výjimečným a policisté je prověřují několikrát za rok. V případě plateb do zahraničí je velmi komplikované odhalit konkrétního pachatele těchto trestných činů,“ prohlásil Brendl.

Před nejrůznějšími kriminálními živly na sociálních sítích policisté varují: „Do ‚přátel‘ by si měl každý uživatel sociálních sítí přidávat jen lidi, se kterými se zná a ověřil si jejich totožnost. Komunikace s neznámými osobami je vždy riziková, stejně jako zveřejňování přílišného množství osobních nebo citlivých informací o sobě. Pachatel si může svoji oběť vytipovat už na základě zveřejněných informací, navíc může tyto informace použít při komunikaci k navázání přátelštějšího vztahu nebo je následně použít proti oběti.“

krtek. ( 15. října 2018 18:33 )

Jj i takové mají bohužel volební právo, to se pak člověk nediví že tu to vypadá jak to vypadá

sores ( 15. října 2018 18:03 )

Přesně tak, je až neuvěřitelné jak dokáží ženský být naivní a hloupí! Ani 100Kč bych mu nedala natož mega. Hemží se svět podvodníky a lidi jsou nepoučitelné,chytrému napověz a vola nakopni.

andorea ( 15. října 2018 17:28 )

Tyhle ženské fakt nepochopím. Vím, jak vypadá samota, ale takhle zblbnout...?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání