Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Na halu v Plzni spadl vrtulník: Čtyři mrtví! Zastavil se, pak vrávoral a spadl, popsali svědci

Autor: ČTK, zb - 
5. září 2018
18:07

Na výrobní halu jedné firmy v Plzni spadl dnes v podvečer malý vrtulník typu Robinson. Záchranáři vyhlásili hromadné postižení osob. Při nehodě zemřeli 4 lidé. Podle policejní mluvčí Dany Ladmanové to byli členové posádky vrtulníku.

O dalších zraněných zatím nejsou informace, řekl ČTK mluvčí záchranné služby Martin Brejcha. Záchranáři na místo vyslali všechny dostupné posádky, vzlétl i záchranářský vrtulník. Na místo míří také hasiči a policie.

Podle plzeňské kriminálky po pádu vrtulníku došlo na místě k explozi. Stroj měl údajně patřit plzeňské firmě Workpress Aviation, která sídlí právě v Borských polích. Podle policejní mluvčí Dany Landmanové se měla posádka skládat z jednoho Čecha a tří cizinců. Podle nepotvrzených informací ČTK byli cizinci thajského původu, uvádí web TN.cz.

Vrtulník zůstal zavěšen na konstrukci haly. Pravděpodobně je narušena statika budovy. „Z budovy unikají provozní kapaliny. Požár zatím nevznikl,“ řekl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Podle prvotních informací od svědků nehody vrtulník nejprve pomalu letěl nad jinou výrobní halou, kde se téměř zastavil, a pak vrávoravě pokračoval v letu, než se zřítil na halu zinkovny,“ hlasí z místa reportérka České televize.

Viděla jsem, jak to spadlo. Ten vrtulník proletěl střechou,“ řekla našemu reportérovi svědkyně. 

Slyšela jsem jen obrovskou ránu, tak jsem se šla podívat ven a už se sem sjížděly sanitky,“ popsala další svědkyně. 

"Jedná se o menší halu asi 25 krát 15 metrů, vysoká je kolem pěti metrů, byla úplně prázdná," uvedl Poncar. Z vrtulníku unikly i provozní kapaliny, únik ale nebyl tak velký. "Požár nevznikl, ani nevznikne," řekl mluvčí hasičů. Pravděpodobně je narušena statika budovy. Na místě je i statik, který objekt prověří.

Podle informací FTV Prima byl jednou z obětí majitel plzeňské firmy, která sídlí na plzeňských Borských polích. Podle svědků si měl před několika dny dokonce pořídit rychlý vůz, na kterém se měl prohánět po městě pár minut před havárií. 

Na Twitteru se objevily záběry pár minut před nehodou. 

 

Stegosaurus ( 6. září 2018 14:00 )

A co se stane s vrakem toho vrtulníku který včera večer havaroval v Plzni do nik který haly kde propadl ten vrtulník její střechou a zemřeli v něm čtyři lidi a vůbec netuším na kolik vyjde škoda toho vrtulníku.

Yarda ( 6. září 2018 09:02 )

Jsou lidi co na ně zákony neplatí. Akorát ty fyzikální. Ale i a tom se už pracuje.

pjotri ( 5. září 2018 20:20 )

tomik007 to uz napsal - upresnujes to hooodne blbe. VIRNIK patri do kategorie ultralightu, tedy muze byt jen jedno- nebo dvojmistny, nikoliv ctyrmistny. Krome toho VIRNIK nema pohaneny hlavni rotor, z cehoz plyne i jaksi neschopnost viset ve vzduchu a letat pomalu. Jinak auta po milionu za kus, to dnes neni zadny luxus. I blba Oktavka v plne palbe je kolem mega a neni to luxusni auto.

neznalek88 ( 5. září 2018 20:14 )

Doufám, že bude mít kremaci, aby se ještě proletěl komínem a pak sbohem a šáteček

hejpockej ( 5. září 2018 20:08 )

no vida, na kazdeho smejda jednou dojde...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání