Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sardinie bojuje proti turistům, kteří kradou písek z pláží. Rozdávají se tučné pokuty

Pláž v Sardinii
Pláž v Sardinii  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
9. srpna 2018
07:27

Úřady na Sardinii bojují proti turistům, kteří si z tamních pláží odvážejí na památku písek, což poškozuje životní prostředí tohoto italského ostrova. Naposledy uložily pokutu 1032 eur (přes 26.000 korun) jednomu návštěvníkovi z Británie, jehož policisté dopadli s plastovou lahví plnou písku z pláže u města Olbia na severovýchodě ostrova.

Loni podle něj úřady turistům takto zabavily pět tun písku. Německá ambasáda v Římě návštěvníky z Německa před krádežemi písku dokonce varovala.

„Sardinie má jedny z nejkrásnějších pláží v Itálii, ale brát si s sebou písek, oblázky nebo mušle představuje pro tamní ekosystém vážný problém. Zákon to zakazuje. Můžete dostat pokutu od 500 do 3000 eur. Nechte písek tam, kde má být,“ napsalo velvyslanectví na svém Facebooku.

Proti těmto praktikám zahájil kampaň i Světový fond na ochranu přírody (WWF). Jeho heslem je „Plážoví zloději – brát písek je krádež“. Celníci na mezinárodních letištích na Sardinii pravidelně turistům prohlížejí zavazadla.

illyria ( 9. srpna 2018 09:21 )

Na jihu Evropy se zbláznili... Rozhodli se, že nechtějí turisty... Sestřenka se teď vrátila ze Španělska a byla zděšená... Nikdo nikde nevyhověl, všichni byli kyselí... Když chtěla po pokojské vyměnit ručníky v polovině pobytu tak se na ní rozeřvala... A na pláži cedule se zákazem skoro všeho - míče, jídla, pití (!), muziky... Prý příští rok pojede se mnou do Bulharska .)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání