Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cyklista na Vsetínsku smetl lvici! Muž skončil v nemocnici

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters, Profimedia, archiv Blesku)
Autor: ČTK, lm - 
12. června 2018
15:48

K opravdu kuriózní nehodě došlo v neděli odpoledne na Vsetínsku. Osmatřicetiletý cyklista se na lesní cestě u Zděchova střetl se lvicí, se kterou byl na procházce třiatřicetiletý muž. Chovatel měl lvici připoutanou, cyklista ale po nehodě skončil v nemocnici.

Rozsah zranění určí lékařská zpráva, muž byl po ošetření z nemocnice propuštěn. Případem se nyní zabývá policie. „Policisté zjišťují i podmínky, za jakých se může tato šelma pohybovat. Získané informace povedou k určení právní kvalifikace události,“ uvedl policejní mluvčí Vladislav Malcharczik.

Třiatřicetiletý muž ve Zděchově chová kromě lvice i lva, na což si delší dobu stěžují někteří místní. Úřady však muži nedokážou v chovu zabránit, přestože už dostal za nepovolený chov několik pravomocných pokut. Ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík ČTK řekl, že platí rozhodnutí o nepovolení chovu z loňského února. Veterinární správa však nemá možnost lva odvézt. Může vydat opatření k odebrání zvířete, muselo by se však prokázat týrání, což se ve Zděchově neděje.

„Kontroly tam děláme, nezjistili jsme žádné týrání,“ uvedl Mahdalík, podle kterého správa o nedělní události vyjádření policie zatím nedostala.

Před rokem chtěli pracovníci vsetínských technických služeb z rozhodnutí stavebního úřadu odstranit oplocený výběh pro lva. Muž však přes výzvu policistů na pozemek nikoho nepustil. Lva přivezl do obce předloni, na pozemcích své rodiny postavil bez povolení kotec s oploceným výběhem.

Starosta obce Tomáš Kocourek ČTK řekl, že muž s připoutanou lvicí chodí na procházky běžně. Podle starosty jde o patovou situaci. „Samozřejmě lidé volají a stěžují si,“ uvedl.

Státní veterinární správa (SVS) již vyvolala jednání o možném zpřísnění podmínek umožňujících v ČR chov šelem mimo zoologické zahrady a další vhodná zařízení. Podle ředitele SVS Zbyňka Semeráda by se pro chovy zvířat vyžadujících zvláštní péči, například šelem, měly do budoucna zpřísnit podmínky. Zatím platí doporučení Ústřední komise na ochranu zvířat, která ale nejsou závazná. Měly by se jasně stanovit podmínky na velikost plochy chovu „podomácku“ nebo na opatření proti úniku zvířat.

Frend ( 12. července 2018 17:10 )

Z toho plyne jasný odkaz všem občanům ČR. Domácí chov šelem je sice uzákoněn zákonem, kdy takový chovatel musí splňovat spousty příkazů a povolení, ale co je komu do toho. Porušuje zákony, chov je označen za nepovolený, ale přesto uplatnění zákona pokulhává. Z toho plyne poučení pro děti. Buďte drzí, dělejte si co se vám zlíbí, stejně se vám nic nestane a diskutéři vás tu budou navíc plácat po ramenech jak dobře děláte.

hahapch ( 12. června 2018 16:56 )

Co je komu do toho co kdo má doma a co má za mazlíčka, hlavní je jak se má zda není týrané zda má vše co potřebuje a je zabezpečené proti napadení ublížení druhých a to je vše v pořádku tak at si všichni stěžují třeba na lampárně, cyklista si za to může sám to nevidí před sebe kde jede? to jel jako blázen? nebo si myslel že má halucinace že vidí lva a jel dál? ještě by jej chovatel mohl žalovat že najel do zvířete na vodítku a zranil ho o zaplacení veteriny, to se mohlo stát i s pejskem nebo dítětem když nevidí před sebe jak jede nebo neumí zabrzdit objed at chodí pěšky

naidka ( 12. června 2018 16:40 )

Nesouhlasím s domácími chovy šelem, ale v některých případech se se mají tyto šelmy lépe než v cirkusech, kde žádné výběhy nemají, zato pořádnou klec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání