Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zdeněk (61) zapálil chatu, v níž byla manželka a sok: Zabíjet jsem nechtěl, tvrdí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK ljš - 
5. ledna 2018
13:55

Chtěl, aby uhořeli zaživa? Zdeněk Chadima, který loni v březnu zapálil chatu, v níž v té době byli jeho bývalá manželka a její nový partner, se v pátek u soudu k činu přiznal. Tvrdí však, že ženu nechtěl zabít, ale pouze zastrašit. Za pokus o dvojnásobnou vraždu hrozí jednašedesátiletému zedníkovi až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Případem se dnes začal zabývat pražský krajský soud.

Incident se odehrál loni 20. března okolo 19:00 v chatové osadě v Hlubokém v obci Nučice. Chadima, který byl pod vlivem alkoholu, podle obžaloby dorazil k chatce nového partnera jeho bývalé manželky s kanystrem plným benzinu.

Ženě nejprve nadával, poté se ji podle spisu pokusil benzínem polít se slovy „já vás tady zapálím“. „Stála přede mnou a něco mi řekla, a jak jsem byl rozčílenej a hlavně napitej, tak jsem ji chtěl zastrašit,“ řekl soudu obžalovaný. Bývalá manželka se pak podle obžaloby schovala do chaty, Chadima ale polil dveře benzinem a podpálil je.

Přítel ženy chtěl z chaty vylézt oknem, Chadima mu v tom podle spisu zabránil a také se ho snažil polít benzinem a zapálit. Když se mu to nepovedlo, zapálil okno, čímž muži i ženě zablokoval jedinou únikovou cestu. „V chatě sice byla další okna, nebylo ale možné z nich bezpečně vylézt,“ uvedla dnes u soudu žena.

Chadima se poté vydal k vedlejší chatce, jež patřila jeho exmanželce a zapálil ji také. Následně se vrátil k prvnímu domu, který se mezitím podařilo částečně uhasit zevnitř. „Chtěl jsem vidět, jak to dopadlo,“ řekl muž. Druh exmanželky vyšel z chaty, Chadima ho napadl nožem. Muži se podařilo ubránit a zadržet útočníka do příjezdu policie.

Podle Chadimy ale naopak přítel bývalé manželky napadl jeho. „Dostal jsem ránu klackem, manželka do mě kopala,“ uvedl ve výpovědi Chadima. Dodal, že ženu ani jejího druha zabít nechtěl. V přípravném řízení přitom uvedl, že úmysl manželku zabít pojal už při rozvodu. „Nějak mi přeskočilo v hlavě, tak jsem to udělal,“ řekl tehdy.

Podle znalce Vlastimila Tichého netrpí Chadima žádnou duševní poruchou. Má ale sníženou frustrační toleranci a sklony k afektivnímu jednání. Měl prý pocit, že byl manželkou zneužit. Alkohol sloužil jako odbrzďovací mechanismus k tomu, aby byl schopen toho činu,“ řekl Tichý. Schopnost se ovládat byla u Chadimy podle znalce podstatně snížená, byl ale schopen rozpoznat škodlivost svého jednání.

Soudkyně Iva Říhová naplánovala jednání na čtyři dny, pokračuje v pondělí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání