Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt vězně z Pankráce před soudem: Sestra ho usmrtila metadonem, vinu ale nese i zemřelý, tvrdí soud

Autor: mka - 
19. prosince 2017
16:47

Ivana K. (53) měla loni o Vánocích podat vězni Miroslavu H. (†30) metadon. Muž na předávkování opiátem zemřel. Zdravotní sestra vyvázla s dvouletou podmínkou. 

Soud v úterý projednával dohodu o vině a trestu, kterou uzavřela se státním zástupcem. „Neověřila si jeho zdravotní stav, ani mu neposkytla následnou zdravotní péči,“ uvedl žalobce. Žena, která je nyní v invalidním důchodu, se k činu doznala. Za usmrcení z nedbalosti jí hrozilo až 6 let vězení, soud ale akceptoval dohodu, kterou uzavřela se státním zástupcem a potrestal ji ročním vězením s dvouletou zkušební dobou.

Proti ní protestovali zmocněnci poškozených. „V důsledku jejího jednání naprosto zbytečně zemřel mladý člověk. Pokud by mu poskytla lékařskou pomoc, mohl být zachráněn,“ řekl Pavel Sokol, zmocněnec babičky zemřelého. „Navrhovaný trest by připadal v úvahu, když by se obžalovaná o svém omylu nedozvěděla. Ona ale téměř okamžitě zjistila, že metadon byl podán někomu, komu být podán neměl a nepřičinila se k nápravě škodného následku,“ uvedl zmocněnec snoubenky zemřelého Veroniky H. (26).

Soudce Michal Dvořák ale dohodu schválil s tím, že zdravotní sestra není jediná, kdo na smrti vězně měl svůj podíl. „Z trestního spisu vyplývá, že podíl na vině měl i zemřelý,“ řekl v odůvodnění. Poškozené odkázal s náhradou nemajetkové škody na civilní řízení. Rozhodnutí není pravomocné, zmocněnci poškozených si ponechali lhůtu na odvolání. Obžalovaná i státní zástupce se odvolání vzdali.

Miroslav H. zemřel loni 25. prosince ve věznici na Pankráci. „Zemřel na otravu opiátem,“ citoval dohodu soudce Michal Dvořák. „Nepřijde mi to spravedlivé,“ okomentovala pro Blesk rozsudek snoubenka mrtvého Veronika H., která si rozhodnutí spolu se strýcem zemřelého přišla poslechnout do soudní síně.

Nezadat ( 20. prosince 2017 10:50 )

Blbečku,odříkaného chleba obyčejně největší sousto.

Nezadat ( 19. prosince 2017 17:32 )

A tady jsou následky Plzeňských práv co vyprodukovali právníky za úplatu a neodebrali jim tituly když se na to přišlo.Jen debil může vyslovit takovou blbost jako ten idiot soudce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání