Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Veronika odjela na brigádu a živá se nevrátila: Její orgány zachránily několik životů

26. listopadu 2017
10:08

Byla mladá, veselá, bezstarostná a celý život měla před sebou. V létě si teprve 21letá Veronika ze Slovenska odjela plnit sen do USA, kde si s přítelem Matúšem chtěla vydělat peníze a užít velkého světa. Krátce po příjezdu se však stala tragédie a Veronika zemřela. Tisíce kilometrů daleko musela její zdrcená rodina učinit těžké rozhodnutí.  

Veronika s Matúšem odletěli do Spojených států letos v květnu. Měla na prázdniny sjednanou brigádu jako plavčík v Ocean City ve státu Maryland. Její radost z dokonale stráveného léta však netrvala dlouho. Jen pár týdnů po příjezdu zemřela. Zrovna se na kole vydala do práce, přímo před jejím domem, kde s Matúšem žili, ji však v SUV srazil bezohledný řidič, který z místa nehody ujel.

Dívka utrpěla vážná zranění, s nimiž byla převezena do nemocnice, kde se lékaři snažili zachránit její mladý život. V nemocnici ji okamžitě napojili na přístroje a uvědomili rodinu. Veroničina matka sedla na první možné letadlo a za dcerou se vydala. Stav Veroniky byl však natolik vážný, že zraněním podlehla. Lékaři proto matku postavili před těžké rozhodnutí.

 

„Lékař se zdrcené maminky zeptal, zda svolí s darováním Veroničiných orgánů. Její maminka souhlasila,“ cituje Čas.sk rodinného známého. Lékaři Veronice odebrali srdíčko, ledviny a plíce. Nyní několik měsíců po tragédii přišel rodině ze Spojených států nečekaný dopis od muže, který díky Veronice přežil. „V dopise jim napsal, že jim děkuje za Veroničino srdce, díky kterému může žít,“ dodal známý.

Zbabělého řidiče se nakonec podařilo vypátrat. Jedná se o 38letého  Brookse Brattena, který pro policii není nikým neznámým. Už několikrát se ocitl v křížku se zákonem, za zabití mladé Slovenky nyní stanul před soudem znovu a čeká na rozsudek. 

nick55 ( 26. listopadu 2017 21:36 )

Dávám odkaz na článek, ze kterého jsem citovala - to podstatné je v jeho poslední třetině http://www.zdravotnickydenik.cz/2017/11/neberte-si-svoje-organy-nebe-jeden-darce-muze-zachranit-az-d eset-zivotu/

Zdeniba ( 26. listopadu 2017 20:50 )

Na internetu jsem našla ,že Lazarův fenomen je obnovení krevního oběhu a pohyby.Jen dočasně.Ale jedná se asi i o vystoupení z těla,ale to okolí těžko uvidí.A k té pitvě-orgány se transplantují když proudí krev tělem.Jestliže došlo keskutečné smrti krev neteče a orgány nelze použít.Musį dojít ke smrti mozku ne těla.Je to na dlouhė povídání.Je nutnė si informace sami dohledat.

vihor ( 26. listopadu 2017 20:42 )

No jestli se spíš její rodina nezhrozila nad účtem, který by po nich nemocnice chtěla za operaci, tak ji raději dali na orgány...

nick55 ( 26. listopadu 2017 19:09 )

Pro petrmetr - V české legislativě je zakotven předpokládaný souhlas s dárcovstvím orgánů s tím, že každý člověk má během svého života právo vyjádřit nesouhlas. Například tím, že bude zapsán v Národním registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání nebo orgánů. V praxi tedy nerozhoduje o darování orgánů rodina zemřelého. Ošetřující lékař ji informuje o možnostech dárcovství, ale nikoliv zjišťuje či získává jejich souhlas. ( Podrobnosti si lze vyhledat na netu )

nick55 ( 26. listopadu 2017 18:51 )

No u nás je to tak ,že pokud nejste v registru, že odmítáte stát se dárcem orgánů, tak se automaticky dárcem stáváte...nemůžete rozhodovat za své děti ani vnoučata, jen o sobě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání