Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Invalida z Moravy bez auta nemůže existovat: Lékaři mu na něj ale nepřiznali příspěvek

Invalida z Moravy bez auta nemůže existovat: Lékaři mu na něj ale nepřiznali příspěvek
Invalida z Moravy bez auta nemůže existovat: Lékaři mu na něj ale nepřiznali příspěvek  (Autor: Jiří Maria Sieber)
Autor: dce - 
23. listopadu 2017
12:31

Ombudsmanka Anna Šabatová se v posledních dnech zabývá až neuvěřitelným případem. Lékaři zamítli invalidovi příspěvek na auto. Muž, který přišel o část jedné ruky a prsty na druhé, nyní nemůže ani používat hole, které kvůli artróze v kyčlích potřebuje. Auto je pro něj jedinou šancí na pohyb na delší vzdálenosti.

Osmapadesátiletý muž z jižní Moravy před nedávnem přišel o část pravé ruky a prsty na levé. Navíc trpí těžkou cukrovkou a kvůli artróze v obou kyčlích musel chodit o holích. To už ale nyní nemůže, a pohyb tak zvládá pouze na krátké vzdálenosti.

Zažádal si tedy o příspěvek na zvláštní pomůcku, kterou by podle deníku Právo mělo být auto. Díky němu by se mohl přesouvat na delší vzdálenosti – zejména k lékařům a na rehabilitace.

Jenže lékaři příspěvek, který se pohybuje mezi 100–200 tisíci zamítli. Muž se tedy obrátil na ombudsmanku Annu Šabatovou. „Člověk si skoro klade otázku, jaké další postižení by žadatel měl mít, aby uspěl, aby na příspěvek dosáhl,“ prohlásila Šabatová.

Ombudsmanka si vyžádala dokumentaci, podle níž doktor rozhodoval, a zjistila, že údajně nevzal v potaz problémy, které má muž s kyčli. Požádala tedy ministerstvo práce a sociálních věcí o opětovné projednání případu.

Jenže opět bez úspěchu. Prý „není přítomno těžké funkční postižení alespoň tří celků pohybového ústrojí“, a tak muž na příspěvek nárok nemá. „Stav žadatele se nyní ještě zhoršil. Proto o příspěvek požádal znovu. Snad mu již bude vyhověno. Pokud by neuspěl, navrhla jsem mu podání žaloby,“ uvedla Šabatová s tím, že někteří lékaři jsou prostě nepřiměřeně přísní.

„Bohužel nejde o ojedinělý případ. Lidem, kteří trpí, mnohdy nezbývá nic jiného než podat žalobu, aby se domohli svého práva,“ dodala.

panamira ( 23. listopadu 2017 13:49 )

Koupit prasečák za 500 000 000 Kč a to je jen odkup. Kde je odstranění prasečáku a rekultíva a výstavba nového a kde bude běžná finanční běžná údržba památníku?????? Finanční pomoc bílím invalidům je dnes nepředstavitelný problém. Dnes stávajici památnik už nikdo nechce udržovat, nejsou na to peníze. Co v znikne, když bude postavenej nový.

agfor ( 23. listopadu 2017 13:08 )

Hlavně, že cikánům přiznají všechno. Jako to dělá MUDr.Eva Vohryzková v Ústí nad Labem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání